Tornar al Blog

Quan cal reimplantar una dent

reimplantació dental
25/03/2022 |

L’avulsió d’una dent és una lesió que es produeix normalment per un cop o traumatisme que fa sortir la dent de l’alvèol. Per salvar la dent avulsionada és important rebre un tractament immediat. 

La majoria dels traumatismes dentals es produeixen en nens de 7 a 11 anys. D’altra banda, hi ha el doble de freqüència de lesions dentals en els homes que no pas en les dones.

La dent avulsionada és una dent que sobresurt completament de la boca; no en queda cap part a dins. Els principals símptomes d’una dent avulsionada són dolor i sagnat. 

Es pot salvar una dent avulsionada: reimplantació dental

Hi ha una tècnica denominada reimplantació, que consisteix a reinserir la dent avulsionada a l’alvèol després d’haver caigut.

L’èxit a l’hora de reimplantar una dent depèn de molts factors, entre els quals hi ha el temps que transcorre des que la dent surt de l’alvèol fins que es reimplanta. També influeix molt l’entorn on es guarda la dent avulsionada. Altres factors que poden afectar a l’hora de reeixir a reimplantar-la són la condició de la dent, particularment el teixit del lligament periodontal que queda a la superfície de l’arrel, el sexe, l’edat, el tipus de dent que s’ha reimplantat, l’etapa de formació d’arrels, la mena de procediment de neteja després de la contaminació de la superfície de l’arrel, la durada de la ferulització i l’ús d’antibiòtics.

  • Amb condicions favorables, com ara que el lligament periodontal es mantingui a la superfície de l’arrel, que la dent s’hagi emmagatzemat en un entorn com cal durant no més de 60 minuts i la reimplantació immediata després de l’accident, la dent es pot arribar a conservar de 5 a 10 anys.
  • Les condicions desfavorables que influeixen a l’hora de reeixir a reimplantar una dent, inclouen el fet que la dent estigui fora de la boca durant més de 6 hores sense guardar-la enlloc i sense lligament periodontal a la superfície de l’arrel. En casos així, no es pot reimplantar la dent i això comporta la seva pèrdua consegüent. 

No obstant això, independentment de l’estat de la dent o del temps que hagi passat fora de la boca, reimplantar la dent avulsionada continua sent el millor implant. Si quan s’ha reimplantat es duu a terme el tractament d’endodòncia, les possibilitats de retenció i prevenció de reabsorció de l’arrel milloren significativament.

El temps com a factor clau: com reinserir una dent

Com que el temps és clarament important, una dent avulsionada requereix tractament immediat per poder-la salvar. Cal consultar el dentista el més aviat possible per rebre atenció d’emergència. Tot i això, el millor és provar de reinserir un mateix la dent tot d’una, seguint aquests passos:

  1. Agafeu la dent per la corona, no toqueu l’arrel
  2. Esbandiu la dent amb aigua o llet per eliminar la brutícia. Cal estar-se d’usar sabó i de fregar o eixugar la dent.
  3. Col·loqueu suaument la dent a l’alvèol.
  4. Mossegueu un tovalló, una gasa o un mocador per assentar la dent al seu lloc.
  5. Visiteu un dentista immediatament.

Només es poden reimplantar les dents permanents que hagin caigut. No s’han de reimplantar les dents de llet, ja que això pot causar lesions a les dents permanents en creixement. En tots dos casos, cal buscar ajuda dental com més aviat millor

Què cal fer si no es pot reinserir la dent

Si no es pot tornar a inserir la dent a l’alvèol, s’ha de mantenir humida fins que la pugui veure un dentista. Cal evitar posar la dent en remull, ja que es poden fer malbé les cèl·lules de la superfície de l’arrel. El millor és col·locar la dent en un got de llet, en una solució salina o dins de la boca, a la galta, que és on la saliva la mantindrà humida.

Tècnica de reimplantació

En els casos que un mateix s’hagi pogut reimplantar la dent a l’alvèol, la primera cosa que farà l’odontòleg és assegurar-se que s’hagi col·locat de manera correcta.

Posteriorment ferulitzarà la dent que s’hagi implantat a les dents adjacents en un període de 7 a 10 dies. Avaluarà l’estat del nervi de la dent i programarà un tractament de conductes o endodòncia, si cal, a les dues setmanes.

Si no s’ha pogut reimplantar la dent de seguida i guardar en un entorn líquid adequat, l’odontòleg esbandirà suaument la dent si escau, generalment amb una solució salina, administrarà anestèsia local i la reimplantarà. Tot seguit ferulitzarà la dent i programarà l’endodòncia un parell de setmanes després.

Per prevenir possibles infeccions, l’odontòleg recepta antibiòtics i recomana que es revisi si la vacuna contra el tètanus està al dia. 

En els casos que no s’hagi pogut guardar la dent en un entorn humit, el dentista encara la pot reimplantar, però per assegurar un bon pronòstic generalment només la podrà reinserir durant l’hora de després de la pèrdua. Si la dent s’eixuga massa, el lligament periodontal es pot evaporar. Si això passa, el reimplant és possible que no funcioni i la dent s’acabi perdent. En aquests casos s’haurà de valorar el tractament més bo a l’hora de rehabilitar-ne l’absència. Així, hi ha diverses opcions, com ara els ponts que descasen en dents o els implants osteointegrats.

Necesito cita urgente
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques