Tornar al Blog

Pulpotomia: definició i tècnica

nen al dentista amb pulpotomia
07/07/2020 |

Una pulpotomia és un procediment dental en el qual s’extrau la polpa o nervi allotjat a la corona de la dent i la polpa allotjada al conducte radicular es deixa intacta.

Es fa principalment en dents de llet o primàries i es fa per tractar la càries dental que s’ha estès a la polpa.

Com es detecta una pulpitis

Si se sent dolor quan coses fredes, calentes o dolces toquen les dents, pot significar que hi ha una pulpitis.

La pulpitis és la inflamació de la polpa. I la causa principal són les càries no tractades. Aquesta sensibilitat dental acostuma a ser el primer signe de presència de càries.

L’odontòleg recomanarà que es faci una pulpotomia si, després de l’exploració intraoral i radiogràfica, es descobreix que hi ha càries que ha afectat la polpa coronal. També es fa quan la càries està tan a prop de la polpa a la corona que, quan es neteja, s’exposa la polpa.

Diferències entre ‘pulpotomia’ i ‘pulpectomia’

Si la pulpitis és irreversible, amb la polpa de la dent severament danyada, aleshores no es farà la pulpotomia. El tractament que es triarà en aquest cas serà una pulpectomia o l’extracció dental.

El procediment de la pulpectomia consisteix a eliminar la polpa de la dent, tant de la part coronal com de la part de la rel, i segellar-la per evitar la filtració de bacteris.

Tot i que és menys comú, una pulpotomia també es pot fer quan s’ha patit un traumatisme físic greu a la dent. En general, es fa una pulpotomia per poder preservar la dent i la polpa de la rel.

Hi ha riscos després d’una pulpotomia?

La pulpotomia és un procediment molt segur i no comporta riscos greus associats.

Les pulpotomies no s’han de fer si la polpa radicular no és vital. Això vol dir que la polpa no ha d’estar infectada i encara ha d’estar sana en el moment del procediment.

És important entendre per què simplement no s’elimina la dent de llet, ja que serà substituïda per una de permanent. La raó és que les dents primàries ajuden a garantir que l’espai es mantindrà correctament i la dent permanent tindrà prou lloc per créixer quan comenci a erupcionar.

Cures

Per evitar que altres dents es vegin afectades per càries dental, és important adoptar una rutina de cura bucal excel·lent en els infants.

També és convenient que el nen vagi al dentista per fer-se revisions dentals regulars i així evitar que els problemes es puguin tractar a temps i evitar un pronòstic pitjor.

 

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques