Tornar al Blog

Puc donar sang si tinc càries?

Puc donar sang si tinc càries?
13/07/2022 |

La necessitat de tenir subministraments segurs i protegits de sang i productes sanguinis és universal. Al món, almenys 90 milions d’unitats de sang es donen cada any per salvar vides i millorar la salut de molta gent- La sang i els productes sanguinis són necessaris tant per a la cirurgia de rutina com per a la cirurgia d’emergència –incloent-hi els tractaments que salven la vida d’un nombre cada vegada més gran de persones lesionades en accidents de trànsit– i també per tractar trastorns sanguinis congènits.               

Per tant, donar sang és una gran manera de salvar vides. No obstant això, és important evitar donar sang si tenim una infecció activa o si fa poc que ens hem sotmès a un procediment dental.                  

Sobre la càries

La càries dental és una malaltia infecciosa provocada per bacteris que produeixen àcids que interfereixen en la superfície de les dents i en provoquen la descomposició. Els símptomes poden incloure dolor i dificultat per menjar i les complicacions principals poden incloure inflamació del teixit al voltant de la dent, pèrdua de dents i infecció o formació d’abscessos.           .

Causes i prevenció de la càries 

La causa de les càries és l’àcid dels bacteris que dissolen els teixits durs de les dents. L’àcid el produeixen els bacteris quan descomponen les restes de menjar a la superfície de la dent. Els sucres simples en els aliments són la font principal d’energia d’aquests bacteris i, per tant, una dieta rica en sucres simples és un factor de risc. La càries dental s’associa amb una mala higiene bucodental.

La prevenció de la càries dental inclou la neteja periòdica de les dents, una dieta baixa en sucre i aplicacions de fluor.           

Relació entre la càries i la sang  

Una càries profunda que ha afectat el nervi de la dent pot enviar bacteris al torrent sanguini. A més, en general, l’odontòleg receptarà antibiòtics si fa poc s’ha fet un tractament d’endodòncia per aquest motiu. És convenient que s’hagi acabat del tot el tractament antibiòtic, fins i tot caldria esperar una setmana més després d’acabar-lo, abans d’intentar donar sang. Qualsevol persona susceptible de rebre una donació de sang generalment ha patit fa poc algun trauma. El més normal és que estigui en tractament amb diferents tipus de medicaments, de manera que es poden donar moltes interaccions farmacològiques si la sang donada presenta fàrmacs, cosa que pot causar una sèrie d’efectes secundaris no desitjats i molt perillosos.                                       

D’altra banda, la sang donada per persones que pateixen la malaltia de les genives (periodontitis) pot córrer el risc d’estar contaminada amb bacteris, cosa que provoca que els pacients transfosos siguin més vulnerables a les infeccions hospitalàries. 

La prevalença de bacteris és molt més gran en la sang donada per persones amb periodontitis en comparació amb aquelles que no experimenten inflamació greu de les genives. A més, els bacteris que s’originen a la cavitat oral evadeixen la prova rutinària que té com a objectiu detectar gèrmens en creixement que poden causar infeccions transmeses per transfusions en les donacions de sang.                 

Desgraciadament, la infecció desencadenada per la introducció de bacteris en un pacient a través d’una transfusió continua sent una de les causes principals de mortalitat i morbiditat posteriors a una transfusió.        

Les cirurgies de genives o les extraccions dentals poden fer que la donació de sang presenti riscos. Per això, l’ideal és esperar fins a 48 hores entre aquests procediments i la donació de sang. 

Es pot donar sang després d’un tractament dental?

És acceptable donar sang després de procediments dentals sempre que no hi hagi infecció present. Realment, la donació dependrà molt del tipus de tractament:              

  • En tractaments senzills, com ara neteges i empastaments, l’ideal és esperar 24 hores, sempre que ens trobem bé, no hi hagi hagut complicacions i no es tingui dolor, sagnat o infecció.                           
  • Si el tractament ha consistit en impressions dentals o col·locació i ajustaments de pròtesis amovibles, no hi ha cap inconvenient a donar sang a continuació.               
  • Després d’extraccions dentals i endodòncies, el millor és esperar set dies sempre que estiguem recuperats i sense símptomes. En cirurgies més importants, s’acostumen a aplicar restriccions més llargues.                  
  • Abans de qualsevol procediment es pot donar sang, però tot i així és una bona idea esperar. Cal donar temps al cos perquè reposi la sang que se li ha tret.
Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques