Tornar al Blog

Problemes derivats de fer cruixir les dents

home amb dolor a la mandíbula
27/09/2018 |

La majoria de les persones de tant en tant fem força amb les dents. Fer cruixir les dents de manera ocasional no acostuma a ser perjudicial, però quan es fa de manera regular es converteix en un hàbit nociu que es coneix amb el nom de bruxisme. En aquest article expliquem en detall les causes i el tractament del bruxisme. Ara ens centrarem en les seves conseqüències.

Arran que el bruxisme té lloc mentre es dorm, moltes persones no són conscients que en pateixen. Això no obstant, un mal de cap somort i constant, mal de mandíbula o mal de cervicals, poden ser símptomes reveladors del bruxisme. El dentista en pot detectar signes examinant la boca, com ara la sensibilitat o el desgast excessiu de les dents.

Si no es tracta, el bruxisme pot provocar danys a les dents i complicacions que van més enllà de la salut oral.

Conseqüències del bruxisme:

  • Pèrdua d’esmalt i hipersensibilitat dental
  • Desgast i fractures de les dents
  • Inflamació dels músculs mandibulars i hipertròfia dels masseters (músculs de la masticació)
  • Trastorns en l’articulació temporomandibular
  • Mals de cap i d’orella
  • Trastorns del son

Tots aquests trastorns es poden prevenir o evitar si s’identifica el bruxisme en fase inicial i s’aplica un tractament corrector indicat per l’especialista. Uns hàbits de vida saludables i la disminució de l’estrès contribueixen molt positivament a mitigar el bruxisme.

La majoria de les persones serrem les dents de tant en tant. Fer cruixir les dents de tant en tant normalment no les malmet, però quan es fa de manera regular, les dents es poden fer malbé i poden aparèixer altres complicacions relacionades amb la salut oral.

En gran mesura, el bruxisme està causat per l’estrès i l’ansietat, i sovint té lloc mentre es dorm. Una altra causa pot ser una mossegada anormal o l’absència de dents.

Com que normalment té lloc mentre es dorm, la majoria de les persones no saben si fan cruixir les dents o no. Això no obstant, un mal de cap somort i constant, mal de mandíbula a l’hora d’aixecar-se o dolors cervicals, poden ser símptomes reveladors del bruxisme.

El dentista pot detectar signes d’aquest bruxisme examinant la boca, signes com ara la sensibilitat i el desgast excessiu de les dents.

El bruxisme crònic, si no es tracta, pot causar la fractura, l’afluixament o la pèrdua de les dents. El desgast de les dents pot ser tan sever que calgui col·locar corones, ponts, implants, dentadures parcials i, fins i tot, dentadures completes per rehabilitar-les.

El tractament que recomanen els professionals és fer servir una fèrula de descàrrega per protegir les dents i evitar que el cruiximent es mantingui. Si la causa del bruxisme és l’estrès, cal buscar opcions per poder reduir-lo.

Altres consells que poden ajudar a aturar el cruiximent de dents són evitar o reduir el consum d’aliments o begudes amb cafeïna, evitar l’alcohol i mastegar xiclet, ja que els músculs de la mandíbula s’acostumen més a prémer i això fa augmentar la probabilitat de patir de bruxisme.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques