Tornar al Blog

Estan relacionades la periodontitis i la malaltia d’Alzheimer?

Estan relacionades la periodontitis i la malaltia d’Alzheimer?
24/12/2019 |

Un estudi recent fet per periodontistes experts en el tractament, diagnòstic i prevenció de la malaltia periodontal, anima els pacients a mantenir una bona salut de les genives en un esforç per reduir el risc de patir la malaltia d’Alzheimer.

Un estudi vincula la periodontitis amb la malaltia d’Alzheimer

L’estudi, publicat a la revista Science Advances, descobreix possibles vincles entre el bacteri P. gingivalis, associat amb la malaltia periodontal, i la malaltia d’Alzheimer. Els investigadors han analitzat el teixit cerebral, el líquid cefalorraquidi i la saliva de pacients amb Alzheimer, tant vius com ja difunts, i han trobat evidència de P. gingivalis.

En el 96 % de les 53 mostres de teixit cerebral examinades, s’ha trobat la presència de l’enzim tòxic secretat per P. gingivalis, detectant nivells més alts en persones amb la patologia i els símptomes de la malaltia d’Alzheimer.;

A més, l’estudi confirma mitjançant proves en animals que el bacteri P. gingivalis pot viatjar des de la boca fins al cervell i que els enzims tòxics que secreta aquest bacteri poden destruir les neurones cerebrals. Aquestes troballes són molt importants perquè suggereixen l’existència d’un mecanisme biològic sobre com els bacteris de la malaltia periodontal poden tenir un paper en el desenvolupament i la progressió de la malaltia d’Alzheimer.

Més recerca

Encara que els resultats de l’estudi se sumen a l’evidència que dona suport a un vincle entre la malaltia de les genives i la malaltia d’Alzheimer, cal una recerca addicional per comprendre millor l’etiologia de l’Alzheimer i com els bacteris de la malaltia periodontal en poden exacerbar la progressió.

Un pròxim assaig clínic en procés avaluarà els beneficis de l’ús d’un nou inhibidor dels enzims tòxics secretats pel P. gingivalis per dificultar el desenvolupament i la progressió de la malaltia d’Alzheimer. Aquest assaig clínic pot afegir més informació al vincle entre les dues malalties.

La prevenció

Per tot això, és important recomanar als adults més grans i persones en risc a mantenir una bona cura bucal i tractar immediatament la malaltia periodontal per ajudar a mitigar el risc de la malaltia d’Alzheimer. El raspallat de rutina, l’ús de fil dental i la visita al dentista poden ajudar a identificar qualsevol malaltia i tractar-la segons calgui, cosa que pot disminuir el risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques