Tornar al Blog

Perills i riscos de les dents i bràquets casolans o falsos

riscos de les dents i bràquets casolans o falsos
27/07/2022 |

A internet, i amb l’auge de les xarxes socials, es promocionen un seguit de consells, tutorials o modes, que lluny de solucionar un problema estètic o de salut, poden agreujar-lo de manera considerable, tal com vam advertir en l’article “Els trucs per emblanquir les dents que no has de seguir en les xarxes”.

El tema que abordarem en aquest article és la moda de fabricar-se dents postisses i fins i tot ortodòncies falses de manera artesanal amb una finalitat purament estètica, tal com indiquen alguns tutorials que circulen a la xarxa i que poden ser extremament perniciosos per a la salut.

Bràquets

Hi ha una moda juvenil d’usar bràquets com a un complement estètic per emular artistes que en porten de molt acolorits. 

Alguns joves busquen a internet l’alternativa a fer-se un tractament d’ortodòncia perquè realment no els cal el tractament i encara que els calgués, la finalitat que busquen amb tot plegat no és funcional sinó estètica i hi ha pàgines web i vídeos que expliquen pas per pas com fabricar-ne usant materials que no són adients, com ara la cola de contacte, filferros i granadura, que poden servir per fer un braçalet però mai per portar bràquets a la boca.

És important educar el jovent sobre com consumir continguts a internet i encara més en temes relacionats amb la salut.

A Adeslas Dental sempre incidim en la idea que les pràctiques i tractaments relacionats amb la salut bucodental cal que es duguin a terme i siguin supervisades per professionals qualificats.

Si realment cal aplicar un tractament d’ortodòncia, en el mercat hi ha moltes alternatives que poden fer el pes tant pel que fa a les expectatives estètiques com pel que fa a la solució de problemes de mossegada.

Pròtesis i dentadures postisses

Les dentadures postisses són pròtesis que es destinen a suplir les dents perdudes. Poden estar subjectes tant pels teixits tous com pels teixits durs de la cavitat oral. Hi ha diferents menes de pròtesis dentals. Alguns dissenys són amovibles i d’altres es basen en la unió o subjecció a les dents naturals de la boca o recolzen en implants dentals.

Totes les classes de pròtesis dentals s’han de manipular amb cura. Les pròtesis poden estar fetes d’acrílic, resina o ceràmica. Tots aquests materials són vulnerables a fer-se malbé si es colpegen accidentalment amb un element més dur. Per tant, si una pròtesi dental s’ha de reparar o reemplaçar, el millor que es pot fer és acudir al dentista perquè pugui fer una valoració correcta de la situació i buscar la solució més bona.

Les persones que proven d’arreglar-se les dentadures elles mateixes a casa, tot sovint poden fer empitjorar la situació. Els professionals dentals desaconsellen estrictament l’ús de dentadures postisses casolanes o l’ús de kits de reparació de dentadures postisses, ja que en lloc de ser una solució intel·ligent per esmenar un problema les dentadures postisses que es fan a casa poden fer empitjorar la salut bucal.

Les pròtesis que s’elaboren a casa poden provocar problemes estètics, perquè encara que s’aconsegueixi un bon joc funcional entre les dents és molt improbable que s’ajustin de manera correcta a la cara.

El somriure és una combinació de la proporció correcta de les dents, les genives i els llavis. Aquest equilibri, que és únic per a cada persona, només el pot recrear el dentista seguint un seguit de variables.

D’altra banda, les dentadures postisses que es fan a casa tendeixen a ser més econòmiques perquè no fan ús dels materials adequats (tal com hem vist també en el cas dels bràquets). Aquests materials poden crear un aspecte gairebé natural, però normalment no poden suportar la pressió de les forces de masticació que s’exerceixen a la boca quan es menja. A més, aquests materials poden no ser adequats per a la boca i poden irritar les genives i els llavis. Poden fer que la boca sigui més vulnerable a les infeccions i causar més problemes dentals.

Aquesta mena de pròtesis també poden afectar la funcionalitat de la cavitat oral. Les dents no són elements individuals del cos; han de funcionar a la perfecció amb les articulacions temporomandibulars i amb els músculs facials per permetre que es pugui parlar i menjar com cal. L’ús de kits de dentadures postisses a casa pot fer mal a la mandíbula pel simple fet que no funcioni de manera correcta amb aquesta mena de pròtesis o fins i tot no es trobi en una posició de descans natural.

D’altra banda, els kits de reparació de pròtesi a casa no poden reparar dentadures postisses esquerdades o trencades d’una manera correcta. De fet, l’ús a llarg termini d’aquests materials pot causar una irritació continuada a les genives i l’aparició de llagues. També poden provocar una pèrdua òssia més ràpida. Si les pròtesis dentals, tant amovibles com fixes estan esquerdades o trencades, el que és ideal és acudir al dentista de seguida, que és qui pot valorar la situació i oferir la millor solució. 

Hi ha persones que fan servir supercoles a base de cianoacrilat, les quals tenen una ràpida adhesió i una gran resistència, per reparar les pròtesis dentals. Això no és una bona opció i els dentistes ho desaconsellen completament. En primer lloc, aquesta mena de supercoles són tòxiques i si s’ingereixen a través de les pròtesis que hi ha col·locades a la boca, pot causar més problemes. En segon lloc, l’ús d’aquesta supercola per reparar les pròtesis sol impedir que la reparació a la clínica per part de l’odontòleg o pel protètic dental sigui més complicada o fins i tot impossible.

La tendència a “fes-t’ho tu mateix” ha tingut un augment exponencial en molts aspectes de la nostra vida, fins i tot en el tema de la fabricació o reparació de pròtesis dentals. Aquesta tendència és alarmant. Si tens cap dubte o apareixen problemes relacionats amb la salut bucodental, el millor que es pot fer és buscar el consell de l’odontòleg.

Conclusió

Les pròtesis dentals i bràquets casolans no poden garantir una bona salut i higiene dental, cosa que és crucial a l’hora de mantenir una bona salut general. Les pròtesis i les ortodòncies dentals dissenyades i fabricades per professionals són més costoses, però els beneficis que comporten són també molt superiors; són estèticament més agradables, de qualitat superior i fabricades amb materials segurs, amb la qual cosa s’aconsegueix que l’adaptació i la funcionalitat d’aquestes pròtesis siguin les correctes.

Calcula el precio de tu ortodoncia en 1 minuto
Calcula el precio de tu ortodoncia en un minuto
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques