Tornar al Blog

Mal de queixals en nens: com calmar-lo

Nena en consulta de dentista per calmar mal de queixal
20/11/2018 |

El mal de dents i queixals en el cas de nens pot provocar-nos com a adults una sèrie de dubtes, sobretot si és la primera vegada que el petit el sofreix: Quant li farà mal? Què pot prendre per al dolor de queixal? Haig d’acudir a urgències?

Si no hi ha febre o inflamació facial, el mal de dents del nen generalment no és una emergència. És important fer-li ensenyar al nen on li fa mal i mirar d’esbrinar aproximadament quant de temps li ha estat fent mal la dent.

Convé mirar dins de la boca del nen per buscar possibles signes de càries dental i preguntar-li sobre possibles lesions recents. Un cop en una dent o a la mandíbula pot no haver resultat dolorós als llavis o la llengua, però pot haver causat dany a la dent o al nervi.

Cal comprovar si hi ha signes evidents de dany a l’interior dels llavis i la llengua que puguin revelar signes de traumatisme, com ara talls menors, rascades o blaus. Fins i tot si tot sembla normal, el teixit de la polpa dins de la dent es pot haver danyat o fins i tot morir a causa d’un traumatisme.

Causes comunes del dolor de queixal i dent

Les causes més comunes de mal a les dents en nens són:

  • Presència de càries dental. Les càries sovint fan mal i són força comunes en els nens.
  • Erupció de dents noves. A mesura que els nens perden les dents de llet, el creixement de dents noves pot causar dolor a mesura que pressionen sobre la geniva.
  • Presència d’esquerdes o fractures. Els nens amb dents desalineades o amb l’hàbit de carrisquejar-les poden desenvolupar esquerdes i esberles, cosa que provoca sensibilitat a l’hora de menjar o beure. Aquestes esberles o fractures també es poden deure a possibles traumatismes.
  • Raspallat inadequat. Els nens sovint es raspallen massa agressivament, de manera que es desgasten l’esmalt dental i causen hematomes i talls a les genives, i, en conseqüència, sensibilitat dental.
  • Dieta. De vegades, el mal a les dents es pot deure al fet d’haver menjat algun aliment dur, àcid o massa dolç.

Si no hi ha res inusual, com una inflor aparent o una cavitat òbvia, però el mal persisteix, el millor és anar al dentista tan aviat com sigui possible.

Consells per a calmar el dolor

Mentre acudeix a la cita es poden prendre les següents mesures per a calmar el dolor de dents o queixals als nens:

  1. Administrar analgèsics de venda lliure, com ara paracetamol o ibuprofèn en la dosi adequada per a l’edat i el pes del nen, per calmar el dolor.
  2. També es pot aplicar una compresa freda a l’exterior de la mandíbula, especialment si hi ha inflor adjacent a l’àrea del dolor.
  3. Esbandir-se amb aigua amb sal és molt eficaç quan les molèsties es deuen a lesions a la mucosa.

Encara que s’aconsegueixi alleujar el mal a les dents, és important anar a l’odontòleg o odontopediatre tan aviat com sigui possible per valorar les possibles causes i tractar-ho abans que es torni a donar.

Nueva llamada a la acción
Resuelve tus dudas sobre odontopediatría
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques