Niña sonriente mostrando la caída delos dientes de leche

A quina edat comencen a caure les dents de llet

Les dents de llet també conegudes com a dents primàries, decídues o temporals, son el primer conjunt de dents en el desenvolupament del creixement de les persones. Es desenvolupen durant l’etapa embrionària i erupcionen, fent-se visibles a la boca, durant la infància.

Aquestes dents tenen un paper important en la digestió i en la reserva dels espais per a les dents permanents. A causa de la mida més petita de la mandíbula dels nens, només hi ha 20 dents en total, mentre que les dents permanents són, generalment, entre 28 i 32.

En general, es perden i se substitueixen per dents permanents. De vegades no se substitueixen i poden romandre a la boca i ser funcionals durant molts anys.
Durant el període de transició de les dents, les dents decídues es comencen a moure. Cauen d’una en una i, posteriorment, les dents permanents apareixen a sota i ocupen el lloc que han deixat les temporals.

Hi ha un moment en què tant les dents temporals com les permanents són presents simultàniament a la boca. Aquest període s’anomena dentició mixta i comprèn normalment des dels 6 anys fins als 12 anys, aproximadament.
Encara que els temps d’erupció i substitució varien d’un nen a l’altre, l’esquema següent en mostra les edats aproximades.

ErupcióPèrdua
incisives centrals inferiors6-10 mesos6-7 anys
incisives centrals superiors8-12 mesos6-7 anys
incisives laterals superiors9-13 mesos7-8 anys
incisives laterals inferiors10-16 mesos7-8 anys
Canines superiors13-19 mesos9-11 anys
Primeres molars superiors13-19 mesos9-11 anys
Primeres molars inferiors14-18 mesos9-11 anys
Canines inferiors17-23 mesos9-12 anys
Segones molars inferiors23-31 mesos10-12 anys
Segones molars superiors25-33 mesos10-12 anys

Encara que les dents primàries són temporals, també mereixen que les cuidem bé. No tan sols perquè el nen necessita tenir unes dents de llet fortes i sanes per mastegar fàcilment i per pronunciar les paraules correctament, sinó també perquè són les que guarden el lloc destinat a les futures dents permanents i poden provocar problemes d’erupció si es perden abans de temps.


botón demana una cita

1.47 K