Tornar al Blog

A quina edat comencen a caure les dents de llet

Nens: cura dental
22/11/2018 |

Les dents de llet també conegudes com a dents primàries, decídues o temporals, son el primer conjunt de dents en el desenvolupament del creixement de les persones. Es desenvolupen durant l’etapa embrionària i erupcionen, fent-se visibles a la boca, durant la infància.

Aquestes dents tenen un paper important en la digestió i en la reserva dels espais per a les dents permanents. A causa de la mida més petita de la mandíbula dels nens, només hi ha 20 dents en total, mentre que les dents permanents són, generalment, entre 28 i 32.

En general, es perden i se substitueixen per dents permanents. De vegades no se substitueixen i poden romandre a la boca i ser funcionals durant molts anys.
Durant el període de transició de les dents, les dents decídues es comencen a moure. Cauen d’una en una i, posteriorment, les dents permanents apareixen a sota i ocupen el lloc que han deixat les temporals.

Hi ha un moment en què tant les dents temporals com les permanents són presents simultàniament a la boca. Aquest període s’anomena dentició mixta i comprèn normalment des dels 6 anys fins als 12 anys, aproximadament.
Encara que els temps d’erupció i substitució varien d’un nen a l’altre, l’esquema següent en mostra les edats aproximades.

  Erupció Pèrdua
incisives centrals inferiors 6-10 mesos 6-7 anys
incisives centrals superiors 8-12 mesos 6-7 anys
incisives laterals superiors 9-13 mesos 7-8 anys
incisives laterals inferiors 10-16 mesos 7-8 anys
Canines superiors 13-19 mesos 9-11 anys
Primeres molars superiors 13-19 mesos 9-11 anys
Primeres molars inferiors 14-18 mesos 9-11 anys
Canines inferiors 17-23 mesos 9-12 anys
Segones molars inferiors 23-31 mesos 10-12 anys
Segones molars superiors 25-33 mesos 10-12 anys

Encara que les dents primàries són temporals, també mereixen que les cuidem bé. No tan sols perquè el nen necessita tenir unes dents de llet fortes i sanes per mastegar fàcilment i per pronunciar les paraules correctament, sinó també perquè són les que guarden el lloc destinat a les futures dents permanents i poden provocar problemes d’erupció si es perden abans de temps.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques