Tornar al Blog

Fluorosi dental: tractament en nens i adults

Nena al dentista amb fluorosi dental
25/06/2020 |

La fluorosi dental és una afecció cosmètica que afecta les dents. Està causada per la sobreexposició al fluorur durant els primers vuit anys de vida, moments en què es formen la major part de les dents permanents.

Quan erupcionen, les dents afectades per la fluorosi poden aparèixer descolorides, amb marques blanques o, en casos més severs, les dents poden tenir taques blanques que van del groc al marró fosc, irregularitats en la superfície i cavitats molt notables.

1. Fluorosi dental en infants

Una causa important de la fluorosi dental és l’ús inapropiat de productes dentals que contenen fluor, com pasta de dents i col·lutoris bucals. De vegades, els nens gaudeixen tant del gust de la pasta dental fluorada que se l’empassen en comptes d’escopir-la.

No obstant això, hi ha altres causes de fluorosi, com ara prendre una quantitat superior a la prescrita d’un suplement de fluor durant la primera infància o prendre un suplement de fluor quan l’aigua potable ja està fluorada.

El fluorur apareix de manera natural a l’aigua. Els nivells de fluorur natural per sobre del rang recomanat actualment per a l’aigua potable poden augmentar el risc de fluorosi severa. En llocs on aquests nivells naturals son molt alts, es recomana que els nens beguin aigua d’altres fonts.

2. Símptomes i tractament de la fluorosi

Els símptomes de la fluorosi varien des de petites taques blanques o ratlles que poden passar desapercebudes fins a taques de color marró fosc i esmalt rugós que són difícils de netejar. En molts casos, la fluorosi és tan lleu que no es necessita tractament. O bé només afecta dents posteriors on les taques no es veuen.

L’aparença de les dents afectades per fluorosi moderada a severa es pot millorar significativament mitjançant una varietat de tècniques. La major part estan destinades a emmascarar les taques.

En infants aquestes tècniques poden incloure la col·locació de resines compostes que s’adhereixin a l’esmalt per millorar l’aspecte de la dent afectada. En adults hi ha més varietat de tractaments: a més de la col·locació d’aquestes resines compostes també es poden fer emblanquiments o col·locar facetes o corones que cobreixin la part frontal o totes les dents per millorar-ne l’aparença.

3. Prevenció de la fluorosi

No obstant això, la vigilància dels pares és la clau per prevenir la fluorosi. A casa és important mantenir tots els productes que continguin fluor, com la pasta de dents, els col·lutoris bucals i els suplements, fora de l’abast de la canalla.

També és important controlar l’ús de la pasta dental fluorada. Cal col·locar una quantitat de pasta de dents de la mida d’un pèsol al raspall de dents dels nens. Amb això n’hi ha prou per protegir les dents.

També cal ensenyar-los a escopir la pasta de dents després de raspallar-se en comptes d’empassar-se-la. Per animar-los a escopir, cal evitar pastes dentals amb gustos que els incitin a empassar-se-les.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques