Tornar al Blog

Dents de fumador: malalties i efectes del tabac

Dents de fumador
30/07/2020 |

Actualment tothom sap que el tabac és de les amenaces més grans que existeixen per a la salut pública, i no ho és menys per a la nostra salut bucodental.
Les dents de fumador són el primer indici dels problemes que pot comportar aquest hàbit per a l’estètica i, sobretot, per a la salut del nostre somriure.

El tabaquisme

El component principal del tabac és la nicotina, un ingredient psicoactiu molt addictiu. A més, la seva combustió produeix components molt perillosos per a l’organisme.

Tot i que n’està disminuint el consum, és la causa directa de la mort de set milions de persones i més d’un milió de fumadors passius a l’any, segons l’OMS.

És un dels factors de risc principals de diverses malalties cròniques, com el càncer i les malalties pulmonars i cardiovasculars.

En el cas de la salut bucodental, el tabac pot produir o agreujar malalties com:

Malalties bucals produïdes pel tabac

Tal com hem vist, fumar perjudica directament la salut de la boca. Repassem les afeccions principals i com combatre-les, tot i que no és cap secret que la clau és deixar de fumar, si és el teu cas.

Dents de fumador

Les dents del fumador estan exposades tant al tabac com a la nicotina. Com a resultat, és probable que les dents s’engrogueixin, es taquin i aparegui mal alè. A més, com més es fuma, més es veurà afectat el sentit del gust.

La nicotina i el quitrà presents en el fum del tabac poden originar dents grogues o tacades, que, alhora, poden afectar l’autoestima. Raspallar-se les dents diverses vegades al dia és una manera de millorar-ne l’aspecte. Això no només prevé les taques, sinó que també protegeix contra la malaltia de les genives.

També ajuda triar una pasta de dents dissenyada per combatre les taques a les dents de les persones que fumen. Aquestes pastes dentals inclouen ingredients especials per ajudar a millorar la decoloració.

Les neteges i els blanquejaments dentals són els tractaments principals per a la tinció dental.

Malaltia de les genives i periodontitis

El tabac augmenta la probabilitat de desenvolupar la malaltia de les genives. Aquesta malaltia, també anomenada malaltia periodontal, és una infecció que afecta les genives i l’os que subjecta les dents. Es desenvolupa quan la tosca dentària i els bacteris s’acumulen a sota o per sobre de les genives, produint inflamació.

La malaltia de les genives està relacionada amb el tabac, ja que les persones que fumen tendeixen a tenir més tosca dentària que no pas les no fumadores. La nicotina del tabac redueix la producció de saliva, cosa que facilita l’acumulació de tosca i bacteris a la boca.

Els senyals que les genives d’un fumador tenen problemes, com ara la inflamació i el sagnat, són menys evidents del que és habitual. Cal posar-hi una atenció especial per evitar problemes més greus.

Càries

Tot i que fumar no és una causa directa de càries, el consum de tabac disminueix el flux de saliva, la qual cosa afavoreix el creixement de la placa bacteriana i, per tant, l’aparició de càries, sobretot a les arrels de les dents.

En aquest sentit, un fumador s’ha de raspallar les dents amb més exigència i mirant d’arribar a tots els racons.

Alè de fumador

L’alè del fumador és un altre problema que tenen algunes persones. Està causat per les primeres etapes de la malaltia de les genives o la boca seca, a causa de la irritació i la sequedat de les mucoses i de la disminució de la producció de saliva.

Les persones que pateixen mal alè per tabaquisme no són del tot conscients de la pudor perquè el tabac també els afecta els sentits del gust i de l’olfacte.

És molt important mantenir una correcta higiene bucodental perquè no derivi en una halitosi crònica.

Altres afeccions comunes en fumadors

  • Augment de la taxa de fracàs en l’acceptació de tractaments d’implants dentals.
  • Reducció de l’efectivitat del sistema immunològic, que pot donar lloc a l’aparició de la malaltia de les genives, així com contribuir al càncer oral.
  • Dificultat perquè cicatritzin les ferides a la boca.

Conclusió

Per ajudar a prevenir tant el mal alè dels fumadors com l’aparició de la malaltia de les genives en pacients fumadors, és important raspallar-se les dents com a mínim dues vegades al dia i fer servir fil dental, augmentar la ingesta de líquids per prevenir la boca seca, fer servir una col·lutori bucal antibacterià, mastegar xiclet sense sucre, fer-se neteges dentals regulars per eliminar la placa i la tosca dentària i, per descomptat, intentar reduir al màxim el consum de tabac o deixar de fumar del tot.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques