Tornar al Blog

Hi ha cèl·lules mare a les dents?

Hi ha cèl·lules mare a les dents?
10/12/2019 |

Les cèl·lules mare són la matèria primera del cos humà a partir de les quals es generen totes les altres cèl·lules amb funcions especialitzades. I sí, hi ha cèl·lules mare a les dents.

Cèl·lules mare dentals

Les cèl·lules mare dentals són una població menor de cèl·lules mare anomenades mesenquimatoses, existents en teixits dentals especialitzats, com la polpa dental.

Gràcies al potencial de diferenciació que tenen, aquestes cèl·lules mare són prometedores per a la reparació dental. A més, les dents de llet són les millors candidates per als bancs de cèl·lules mare pel fet que les cèl·lules mare han estat exposades a nivells més baixos de factors ambientals, els quals, amb el pas del temps, afecten totes les cèl·lules del cos.p;

Les dents que mantenen el subministrament de sang són les que produeixen més cèl·lules mare i de més qualitat. Per això, una dent que cau de manera natural no és una gran candidata per als bancs de cèl·lules mare. Perquè la dent sigui una candidata acceptable, s’ha de recollir abans que s’exfoliï de manera natural, just després que les dents es comencen a moure.

Ús de les cèl·lules mare dentals

La medicina de regeneració basada en cèl·lules mare dentals, tot i que no és concloent, ha mostrat resultats prometedors en l’ús de cèl·lules mare dentals derivades de les dents de llet.

Els assaigs clínics han consistit a extraure cèl·lules mare de la polpa de dents de llet sanes, que posteriorment s’han cultivat al laboratori abans d’implantar-se en la dent lesionada. Després del seguiment corresponent s’ha descobert que un any més tard els qui havien rebut el tractament amb cèl·lules mare havien recuperat certa sensació a la dent lesionada, mentre que el grup de control, no.

En definitiva, les dents temporals contenen cèl·lules mare en més bon estat i poden ser eficaces en futures teràpies per regenerar teixits danyats de l’organisme.

 

Nueva llamada a la acción
Resuelve tus dudas sobre odontopediatría
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques