Tornar al Blog

Caiguda de les dents de llet: què la provoca?

Caiguda de les dents de llet
13/10/2022 |

Les dents de llet o dents temporals d’un infant generalment es comencen a afluixar i caure per deixar espai a les dents permanents al voltant dels 6 anys. Tanmateix, de vegades el procés pot trigar fins a un any.

Per què tenim dents de llet?

Aquests dents temporals actuen com a marcadors de posició i creen espai als maxil·lars per a les futures dents permanents. Aquesta és la funció principal i és per això que, quan comencen a caure, acostumen a seguir una prioritat per donar pas a les dents definitives.

En quin ordre cauen les dents de llet?

Les primeres dents de llet que acostumen a caure segueixen aquest ordre, tot i que no sempre és el mateix:

  1. Les dues frontals inferiors (les incisives centrals inferiors) i les dues frontals superiors (les incisives centrals superiors).
  2. Les incisives laterals.
  3. Les primeres molars.
  4. Les canines.
  5. Les segones molars: aquestes últimes dents generalment cauen entre els 10 i els 12 anys d’edat.

A mesura que l’infant creix, els maxil·lars també creixen per poder acomodar les dents permanents, que són més grans. Quan l’infant faci 13 anys, hauria de tenir la dentició permanent completa.

Quan una dent permanent és a punt de sortir, l’arrel de la dent de llet comença a dissoldre’s fins que desapareix totalment. Aleshores, la dent està solta i només es manté a lloc pel teixit de la geniva que l’envolta.

Per a alguns infants, perdre les dents pot ser un moment emocionant, especialment si pensen en l’arribada dels angelets. Per a d’altres pot ser una mica molest.

Què cal fer quan cau una dent de llet?

No és estrany que els infants experimentin una mica de dolor o malestar quan perden una dent. Després que caigui una dent de llet, podem seguir aquestes indicacions:

  • Esbandir la boca amb una solució simple d’aigua salada per ajudar a netejar les genives.
  • Fer servir una gasa per ajudar a cobrir l’àrea i tallar el possible sagnat.
  • No escopir, ja que això pot augmentar el sagnat.
  • Aplicar un drap humit i fred a la zona si li fa mal o es tenen molèsties.

Generalment, les dents temporals romanen a lloc fins que les dents permanents les expulsen. Si un infant perd una dent de llet abans de temps com a resultat d’una càries o un accident, és possible que la dent permanent es desplaci cap a l’espai buit, cosa que pot fer amuntegar les dents permanents i fer que surtin tortes.

La pèrdua de dents temporals massa aviat pot causar que es desenvolupin seriosos problemes d’oclusió si no es tracta. Perdre una dent de llet abans dels 3 o 4 anys és motiu de preocupació.

Pèrdua prematura de dents temporals: per què és un problema?

La resposta té a veure amb les dents permanents. Normalment, les dents de llet actuen com a guies per ajudar a fer que les dents permanents surtin amb una alineació saludable. Això pot interrompre no tan sols l’erupció de la dent permanent, sinó també la de les dents del costat, cosa que genera seriosos problemes d’alineació. Si no es tracta, pot acabar requerint un extens tractament d’ortodòncia.

En conseqüència, sempre convé programar una visita al dentista si l’infant perd una dent de llet abans dels 4 anys. El problema es pot resoldre fent servir un mantenidor d’espai per mantenir l’espai buit perquè la dent permanent de sota erupcioni en la seva posició. També permetrà al dentista monitoritzar el desenvolupament dental de l’infant perquè tot progressi amb normalitat.

Cops a les dents de llet: quines lesions provoquen i quins en són els símptomes?

Les lesions dentals són una realitat desafortunada, especialment per als nens petits que encara no han desenvolupat una bona coordinació i control muscular. Sovint, les lesions dentals per traumatismes són superficials i es curen de pressa com una lesió en qualsevol altra part del cos d’un infant que creix ràpidament.

Tanmateix, altres vegades la lesió pot ser greu i podria afectar la salut dental de l’infant en el futur. Tots els pares han d’estar preparats per a les possibles lesions dentals per cops o traumatismes i saber detectar els signes més greus.

La lesió més comuna produïda en una dent per una caiguda o cop és un estellament. Els nens petits es poden estellar una dent quan cauen, que juguen al parc o fins i tot que es banyen a casa. Les dents estellades no acostumen a ser una emergència dental, però és convenient que l’odontòleg o l’odontopediatre examinin la dent poc després de l’accident.

Alguns estellaments són poc importants. És possible que ni tan sol siguin prou profunds com per danyar la dent. Si l’infant és molt petit i el xip és poc profund, és normal que el dentista li recomani esperar un any o dos abans d’arreglar la dent.

Tanmateix, algunes fractures poden travessar l’esmalt de la dent de llet i exposar la dentina tova que hi ha a sota. Aquests trencaments s’han d’arreglar immediatament per evitar que la dent es descompongui més.

Quan una dent rep un cop prou fort com perquè s’afluixi a l’alvèol, cal preocupar-se. L’infant podria experimentar una mica de sagnat de les genives al voltant de la dent, tenir una mica d’inflor o fins i tot un hematoma o sangtraït, per la força del cop. També podria tenir problemes per mastegar amb la dent fluixa.

Tots aquests símptomes són normals tenint una dent fluixa a causa d’un traumatisme. La millor solució és anar al dentista, el qual examinarà la dent i valorarà si hi ha un dany profund. El normal és que fomenti una alimentació tova i instar que el nen no jugui amb la dent fluixa mentre es reacomoda i es cura.

En certs casos, la dent permanent es pot danyar, especialment si la dent de llet, a causa del traumatisme, s’empeny cap a dins de l’alvèol. Una radiografia ajudarà a determinar si hi ha cap altre dany o no.

Si el traumatisme o cop ha estat considerable, la dent es pot arribar a perdre. En general, el dentista, segons l’edat de l’infant i l’estat de l’erupció, pot recomanar un mantenidor d’espai per ajudar a evitar que les dents s’apinyin.

Dent de llet es torna grisa per un cop

Cada una de les situacions anteriors pot conduir a problemes dentals més greus. Els pares es poden preocupar veient que una dent es torna grisa o marró després d’un traumatisme. Això és normal en les dents danyades.

La decoloració és com un hematoma. L’augment del flux de sang dels vasos trencats a la dent provoca el tint grisenc. De vegades s’esvaeix, però sovint la dent roman una mica més fosca que les dents adjacents. En una dent de llet això no és una preocupació important.

Per tot això, després d’un cop o traumatisme, cal fer un examen dental per assegurar-se que no hi hagi problemes subjacents.

Càries en dents de llet

La pèrdua primerenca de dents de llet també es pot produir per càries profundes que no es poden tractar. En aquests casos, l’únic tractament possible és extraure la dent de llet, cosa que, com en el cas d’un cop o traumatisme, el dentista podria recomanar un mantenidor d’espai per ajudar a fer que la dent permanent erupcioni en la posició correcta.

Solucions per a càries en dents de llet

Per tot això, és important començar a practicar una bona higiene bucal tan aviat com surti la primera dent de llet. A mesura que l’infant comença a perdre les dents de llet, cal reforçar la importància d’una cura dental adequada.

Cal insistir que es raspalli les dents almenys dues vegades al dia. És important supervisar i oferir assistència segons calgui. També és important que tingui una dieta saludable i que se li limitin els aliments i les begudes ensucrats. Cal programar visites regulars al dentista.

Amb la cura adequada, les dents de llet romandran a la boca fins que la seva funció estigui acomplida i emergeixin les dents permanent, que, amb aquesta mateixa cura, podran durar tota la vida.

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques