Tornar al Blog

Dents amuntegades: hi ha solució sense bràquets?

Dents amuntegades
20/08/2019 |

Hi ha diverses raons per les quals les dents d’algunes persones creixen tortes, superposades o girades.

Normalment, és per una discrepància entre la mida de la boca i la mida de les dents. Si la cavitat oral és massa petita perquè hi càpiguen totes les dents, es premen entre si i fan que es moguin.

En altres casos, els maxil·lars superior i inferior no són de la mateixa mida o tenen malformacions, i això produeix un ressalt excessiu, quan hi ha una protuberància del maxil·lar superior, o una mossegada invertida, quan la mandíbula inferior sobresurt cap endavant i causa que la mandíbula i les dents inferiors s’estenguin més enllà de les dents superiors.

Conseqüències de les dents amuntegades

Les dents torçades i les mossegades desalineades poden interferir en una masticació adequada i poden provocar que mantenir les dents netes sigui un desafiament, i que augmenti el risc de càries i malaltia periodontal.

També poden provocar que augmentin les forces que actuen sobre les dents, els ossos i els músculs, i que augmenti el risc de fractura dental.

A més, poden fer que les persones se sentin cohibides en relació amb la seva aparença i els afecti l’autoestima.

Tractaments sense bràquets

Quan es parla de corregir les dents torçades, sempre es pensa en tractaments d’ortodòncia amb bràquets i, tot i que s’han fet servir en ortodòncia durant dècades i continuen sent el tractament més triat per a problemes d’alineació greus, hi ha altres opcions de tractament com les facetes dentals i els tractaments d’ortodòncia invisible. 

Alineadores o fèrules invisibles

Cada vegada més persones es decanten per tractaments d’ortodòncia amb dispositius transparents i amovibles anomenats alineadors, amb què s’obtenen molt bons resultats.

Els alineadors són un seguit de fèrules seqüencials fetes a mida de la boca del pacient que van aplicant forces sobre les dents i produeixen el moviment que es busca.

Com que els alineadors invisibles són amovibles, es necessita la col·laboració total del pacient per fer-los servir durant tot el dia, i per això és un tractament més adequat per a adults i adolescents que per a nens.  

Un cop l’ortodontista decideix com corregir la maloclusió, es fa un pla per moure les dents. Es fabricaran diverses versions d’alineadors que aniran produint petits ajustaments per moure les dents durant el temps de tractament.

Com són les fèrules

Evitar una “boca metàl·lica” no és l’única raó per escollir un tractament amb alineadors transparents. Les fèrules estan fetes de plàstic transparent o material acrílic i s’ajusten perfectament sobre les dents, però es poden treure per menjar, rentar-se les dents i fer servir fil dental. Això ajuda a mantenir una millor salut bucal en general.

Cada poques setmanes se li proporcionarà un alineador nou per continuar movent les dents fins a arribar a la posició que es busca.

 

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques