Tornar al Blog

Com es poden fer baixar els ullals sense aparells ni extracció?

Com es poden fer baixar els ullals sense aparells ni extracció?
02/01/2020 |

Els ullals tenen un paper específic i únic a la boca i en la dentició, i sovint es veuen afectats per problemes greus d’erupció.

Els ullals i les seves funcions

L’ullal és una de les dents més sòlides a la boca i pot suportar forces significatives. L’arrel és una de les mes llargues d’entre totes les dents, incloses les molars.

Els ullals tenen un paper funcional particular; guien la mandíbula quan es mou, cosa que protegeix les altres dents en evitar que entrin en contacte entre si.

Causes i problemes principals

Si els canins estan mal posicionats als arcs dentals, altres dents hauran de fer el paper dels ullals, i això pot causar problemes a curt o a llarg termini, com el desgast o problemes articulars.

Els ullals són les últimes dents anteriors que baixen (erupcionen) a la boca, principalment els superiors. Per tant, “s’han d’adaptar” a l’espai que queda a l’arc dental, que sovint és insuficient perquè es puguin posar en una posició normal. L’ullal permanent és molt més ample que la dent temporal que substitueix, cosa que requereix espai addicional.

A causa de la mida, el desenvolupament més lent, la seqüencia d’erupció, la ruta d’erupció més llarga i l’espai disponible que sovint és insuficient, els ullals s’han d’intentar col·locar entre les altres dents que ja han erupcionat per arribar a la seva destinació a l’arc dental. Les dents adjacents als ullals no es mouran per obrir camí a l’ullal en erupció. Per tant, els ullals han de canviar de trajectòria d’erupció i anar cap a fora o cap a dins al costat del paladar. De vegades, fins i tot es poden quedar atrapats a l’os del maxil·lar.

Com es pot fer baixar l’ullal?

Quan un ullal en erupció s’inclina cap a davant i l’ullal de llet encara és a la boca, l’extracció de l’ullal temporal pot normalitzar la ruta d’erupció sense necessitat d’aparells.

Si no s’observa cap millora després d’un any, les possibilitats d’autocorrecció són escasses, i cal fer el tractament ortodòntic per aconseguir portar l’ullal a la seva posició ideal.

Calculadora de tractaments d'ortodòncia

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques