Tornar al Blog

Què són els elàstics intermaxil·lars en ortodòncia? Consells d’ús

elàstics intermaxil·lars en ortodòncia
08/10/2019 |

En alguns tractaments d’ortodòncia, l’ortodoncista pot recomanar l’ús d’elàstics com a part del tractament. Això indica que es necessita una mica d’ajuda addicional per posar les dents a lloc.

Els elàstics o les gomes són les bandes que es col·loquen entre els arcs i que es fan servir per corregir l’alineació de la mossegada i la posició de la mandíbula.

Estan connectats als bràquets amb ganxos, sovint connectant el bràquet de la dent superior amb el bràquet de la dent inferior per ajudar a ajustar la posició de les dents a la boca i la posició a la mandíbula.

S’enganxen a cada costat de la boca, s’estenen des dels ullals superiors fins a les dents molars inferiors o viceversa, depenent del tipus de mossegada que cal corregir.

Aquestes bandes de goma es fan servir durant la fase d’alineació de la mossegada del tractament d’ortodòncia, quan s’està intentant corregir la forma com es col·loquen les dents dins de les mandíbules. Si bé els bràquets i els arcs recol·loquen les dents torçades, els elàstics es fan servir a l’etapa més difícil de la correcció de la mossegada.

Tot i que els elàstics són importants, no tothom qui dugui ortodòncia els necessitarà. L’ortodoncista els recomanarà de manera personalitzada en funció de l’alineació de la mandíbula existent i del tractament corrector aplicat. Els elàstics poden variar segons la força que han d’aplicar i la seva longitud.

Consells d’ús dels elàstics:

  • Les gomes s’han de fer servir en tot moment o segons ho indiqui l’ortodontista.
  • Es poden treure durant els àpats i quan es renten les dents i es fa servir el fil dental, però se n’han de posar uns de nous tan bon punt s’acabi.
  • L’ortodontista et donarà molts reemplaçaments perquè puguis posar-te gomes noves quan es trenquin les que portes.
  • També rebràs instruccions sobre com posar i treure els elàstics perquè et sentis còmode fent-ho cada dia.
  • Fins i tot si no estan trencats, has de canviar els elàstics almenys cada 8-12 hores per assegurar-te que estàs fent servir bandes de goma amb la major resistència.
  • La pressió dels elàstics que mouen les dents i la mandíbula causarà algunes molèsties, però amb el temps, s’haurien de reduir al mínim.
  • Es poden prendre analgèsics si les gomes estan causant algun tipus de molèstia.
  • De vegades les bandes de goma es poden trencar mentre són a la boca, però no vol dir que hi hagi alguna cosa que no rutlla. Només cal assegurar-se de reemplaçar-los per unes de noves.

 

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques