Tornar al Blog

Per a què serveix una funda dental?

Per a què serveix una funda dental?
24/02/2021 |

Fundes per a dents, quan se’n recomanen?

Les corones o fundes dentals són peces que es col·loquen sobre una dent per cobrir i recuperar-ne l’aspecte natural.

Les corones dentals es fan servir correntment en odontologia restauradora, després d’haver netejat la càries d’una dent o de dur a terme un tractament de conductes. Ajuden a protegir i enfortir les dents a conseqüència d’una càries extensa o d’una fractura i, d’aquesta manera, poder-ne evitar l’extracció.

Normalment, les fundes es col·loquen sobre l’àrea de la dent que resta després d’haver-la netejat i haver preparat la corona clínica. A l’hora de fer-les, l’objectiu és que s’assemblin tan com sigui possible a les dents naturals adjacents, tant per la forma com pel color.

Quina mena de fundes hi ha?

Disposem de diversos materials al mercat per fabricar les fundes dentals. Els més comuns són la porcellana, el metall, el zirconi i la resina.

Fundes de porcellana

La porcellana és un material dur i resistent que pot arribar a tenir un aspecte molt similar al d’una dent natural. En funció de les necessitats del pacient, es poden adaptar a la forma i el color que desitgi.

Les corones de porcellana són una de les opcions més estètiques i se solen aplicar sobre les dents més visibles.

Fundes de metall

Les fundes de metall acostumen a anar recobertes amb porcellana i es fan servir principalment per als queixals, atesa la gran resistència que ofereixen. Habitualment, es col·loca una peça de metall sobre la dent, a sobre de la qual s’ubicarà la corona de porcellana.

A més de per la seva resistència, es fan servir també en els queixals perquè, de no fer-ho, en les dents més visibles el metall no resultaria estètic.

Fundes de zirconi

Les corones de zirconi ofereixen un aspecte molt similar al de les dents naturals i són molt resistents. L’inconvenient que tenen és el preu, que és més elevat, però són la millor opció per obtenir un aspecte estètic satisfactori.

Com també passa amb les fundes de porcellana, les de zirconi s’empren a les dents més visibles per la voluminosa mida que revesteixen.

Fundes de resina

Les fundes de resina són l’opció més econòmica però la menys resistent. Sovint es fan servir com una solució provisional fins que s’acaba optant per un altre tractament o bé un altre tipus de fundes. Amb tot, no són recomanables a llarg termini.

Fundes per corregir el somriure

Les fundes o corones dentals tenen diverses funcionalitats, però no s’han de confondre amb les fundes d’ortodòncia invisible, l’objectiu de les quals és alinear la posició de les dents amb les arcades dentals.

Les fundes dentals tenen utilitats tant estètiques com funcionals:

  • Estètica d’una dent natural. Les corones dentals normalment es fabriquen amb material de porcellana que reprodueix l’aparença i la qualitat translúcida de la dent natural. L’odontòleg tria un color adequat i s’assegura que s’adapti a la perfecció. D’altra banda, comprovarà que la corona no desentoni amb les dents naturals adjacents i que la mossegada sigui l’adequada.
  • Ofereixen protecció. Les fundes dentals tenen com a objectiu cobrir la dent per la qual s’han fabricat. Es faran a mida, cosa que vol dir que s’ajustaran perfectament a la dent i s’adheriran allà on correspongui. Protegeixen la dent subjacent, que habitualment està feta malbé, esquerdada o corcada. Aquesta protecció és útil contra els bacteris i les activitats quotidianes, com ara mastegar.
  • Proporcionen suport a la mossegada. Una de les pèrdues principals que experimenten els pacients amb una dent trencada o absent és la falta de suport quan volen mastegar. Gràcies a l’avenç de la tecnologia dental actual, es poden fer servir materials cada cop més forts per fabricar les fundes i això permet que puguis continuar gaudint dels aliments sense patir per la dent trencada o fracturada.
  • Útils per a tractaments diferents. Una corona dental s’utilitza principalment per cobrir dents malmeses o trencades. Es poden aplicar a diverses restauracions dentals segons la situació del pacient. Per exemple, en una dent que ha caigut o que cal extreure, una corona dental restaura la dent sobre un implant, o bé pot servir de suport d’un pont dental.
  • Milloren l’aparença de les dents. L’aparença de les dents és crucial per a moltes persones, perquè afecta ostensiblement el somriure d’una persona i contribueix en molt bona part a augmentar la seva confiança general. Les corones dentals poden cobrir les dents greument malmeses o descolorides quan la cobertura parcial amb laminats o facetes dentals no és l’opció ideal. Aquest tractament pot millorar considerablement el somriure i garantir que totes les dents de la boca tinguin el mateix aspecte, tant per la forma com pel color.

En definitiva, les fundes o corones dentals ajuden a restaurar la funcionalitat i l’aparença d’una dent que s’ha fracturat, trencat o fet malbé per una càries.

Es recomana una corona quan l’extensió del mal o la càries dental és massa extensa perquè es pugui empastar o reparar amb les restauracions habituals o bé amb altres tècniques reconstructives.

És dolorós aquest tractament?

El procediment consta de diverses fases i comença amb l’aplicació d’un anestèsic local. Un cop la zona està adormida, es prepara la dent i s’elimina la càries. Tot seguit es reconstrueix la dent perquè coincideixi amb l’altura de les dents que l’envolten.

Es mesura la dent que s’ha preparat mitjançant impressions convencionals o amb l’ajuda d’un escàner intraoral per poder-la restaurar. Aquestes impressions es remeten a un laboratori protètic perquè en fabriquin la futura corona seguint les indicacions de l’odontòleg.

Després de col·locar una corona és possible sentir molèsties temporals. Aquest dolor no sol durar més de dues setmanes, aproximadament.

En cas de sentir molt dolor després d’un procediment de col·locació d’una corona o si el dolor no desapareix després de dues setmanes, s’aconsella contactar amb l’odontòleg perquè pugui valorar el problema i resoldre’l.

 

Resuelve tus dudas sobre carillas dentales
Resuelve tus dudas sobre carillas dentales
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques