Tornar al Blog

Com tenir les dents sempre blanques en 10 passos

dents blanques revisió dentista
02/01/2023 |

El color de les nostres dents es troba entre els temes més demandats a nivell bucal. Per això mateix volíem fer un article amb alguns consells per a poder mantenir el nostre somriure blanc a curt i llarg termini.

A casa podem seguir uns hàbits d’higiene bucodental que ens permetin mantenir els nostres dents més blancs durant molt de temps. Al seu torn, existeixen determinats tractaments per a blanquejar les teves dents que faran que aconsegueixis el to que desitges o que més s’adeqüi a les teves característiques.

Però, abans d’entrar detalladament, volem explicar-te què són els tons de blanc en les teves dents i per què les teves dents poden quedar tacats amb el pas del temps.

Tons de blanc en les dents

Existeixen quatre rangs diferents que divideixen el color de les dents i que ens serveixen com a guia. Es tracten dels A (marró vermellós), B (groc vermellós), C (grisa) i D (grisa vermellós).

Cada rang disposa de nivells diferents de claredat i foscor. Aquests nivells, al costat d’aquest rang, conformen un quadre en el qual es troben i representen tots els possibles colors que poden disposar una dent.

D’altra banda, s’ha de tenir clar que, al voltant del 70% de la població, disposa de dents naturals que es troben en rangs de blanca mitjana (denominats com A3).

Per què es taquen les dents?

Les taques en les dents poden aparèixer per múltiples raons. Una deterioració en el nostre esmalt farà que les nostres dents es vegin més grocs. Aliments àcids, el bruxisme o raspallar-nos les dents amb gran força pot deteriorar el nostre esmalt i fer que les nostres dents perdin el seu color natural.

D’altra banda, el consum d’aliments com a cafè, l’alcohol o hàbits com fumar, farà que les nostres dents es vegin marrons.

Finalment, també poden aparèixer taques blanques en la nostra dentadura si disposem de zones descalcificades. Això pot anunciar que la nostra dent tindrà una càries futura. Al seu torn, l’ús de productes de manera inapropiada amb excés de fluor en els nens pot provocar-los taques blanques per fluororis dental.

Consells per a aconseguir les dents blanques

Cuidar els nostres hàbits d’higiene bucodental, la nostra alimentació, evitar hàbits nocius com fumar o beure alcohol… són alguns dels consells que faran que la nostra boca llueixi en perfecte estat. Cal no oblidar-se que s’ha de visitar al dentista cada 6 mesos o, com a mínim, una vegada a l’any perquè la nostra cura bucodental sigui perfecte.

A continuació et desenvolupem en profunditat els senzills passos que has de realitzar perquè les teves dents romanguin el més blancs possibles durant el màxim temps.

1. Cuida la teva neteja bucal

Com bé sabem, la neteja bucal diària juntament amb neteges bucals professionals periòdiques són les principals eines per a acabar amb la tosca i la placa de les nostres dents. Aquests dos components poden fer que es vegin les dents d’un color groguenc a causa de la pel·lícula adherent que forma damunt de la dent. Per tant, la neteja tindrà un paper molt important perquè les nostres dents sempre es mantinguin blanques.

2. Ves amb compte amb els aliments que taquen les teves dents!

Hi ha aliments que, en mastegar-los, poden variar la coloració natural de les dents. Entre ells es troben els més comuns com el cafè, el te i els vins (negre i blanc).

No obstant això, no podem oblidar-nos d’alguns no tan coneguts però que, sense cap mena de dubte, poden descolorir el teu somriure. En aquest cas parlem d‘aliments àcids com la taronja i la llimona, fruites i verdures amb colors intensos com els gerds i la remolatxa, els refrescos carbonatats, les begudes energètiques i algunes salses com el quètxup i la salsa de soia.

Per tant, intenta evitar aquests aliments i, si els consumeixes, realitza una bona higiene bucal just després. Llegeix aquest article si vols saber com raspallar-te les dents correctament.

3. Afegeix a la teva dieta aliments que tinguin propietats blanquejadores

Acabem de veure aliments que poden tacar la nostra dentadura però, existeixen aliments que puguin contribuir al seu blanqueig?. La resposta és que sí.
Entre ells trobem:

  • El bròcoli i la coliflor: requereixen molta masticació, fent que el cos segregui més saliva i actuï com un netejador natural.
  • Les maduixes: contenen un enzim que fa que les dents estiguin més blanques.
  • Els lactis: el seu àcid làctic enforteix l’esmalt de les dents i les blanqueja.
  • Les pomes: en mastegar-les netegem la boca.
  • L’api: contribueix a mantenir les dents blanques i les genives sanes.

4. Les propietats del vinagre de poma

El vinagre de poma té propietats blanquejadores naturals. Encara que els resultats no siguin instantanis, realitzar esbandides durant diverses setmanes amb vinagre de poma ens ajudarà a eliminar les taques i blanquejar les dents.

No obstant això, hem d’utilitzar aquesta tècnica amb moderació ja que el seu ús excessiu podria danyar les dents a causa de la seva concentració àcida.

5. Canvia el raspall dental cada 3 mesos

El teu raspall de dents manual o el teu capçal en un raspall elèctric ha de ser canviat en un màxim de tres mesos. Es tracta d’un element que disposa de multitud de bacteris que traslladaràs a la teva boca, a més de perdre eficàcia en el teu raspallat diari.

6. Evita raspallar-te amb força

Un raspallat agressiu farà que el teu esmalt sofreixi i, per tant, les teves dents es puguin tornar més grocs. Has de vigilar que les truges del teu raspall, a més de que estiguin en perfecte estat, no apliquin massa força a les teves dents.

7. Utilitza fil dental

Almenys una vegada al dia. Eliminessis restes d’aliments de les teves dents, queixals i genives que quedaven ocults o bé no s’han pogut eliminar amb el raspallat.

8. Esbandeix-te amb col·lutoris

La utilització de col·lutoris eliminarà els bacteris restants de la teva boca després del raspallat a més de proporcionar-te un alè fresc i una sensació de neteja. Recorda que també pots utilitzar una pasta de dents blanquejadora una o dues vegades a la setmana per a evitar el color groguenc.

9. Mantingues neta la teva llengua

A més dels punts anteriors, és essencial que cuidem i mantinguem la higiene de la nostra llengua. Per a això podem utilitzar raspadors de llengua als matins, d’aquesta manera eliminarem la placa bacteriana generada durant la nit mentre dormim.

10. Tens les dents molt tacades?

Si tens les dents molt tacades o groguenques i no milloren amb aquests consells que t’hem donat, fes el pas i realitza’t un blanqueig dental. Una vegada realitzat el blanqueig, no t’oblidis d’aplicar aquests consells que t’hem donat!

 

Nueva llamada a la acción
Todo sobre blanqueamientos dentales
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques