Tornar al Blog

Què és la hipoplàsia dental o hipoplàsia de l’esmalt?

hipoplàsia dental
31/03/2020 |

L’esmalt és la capa externa dura i protectora de les dents. La hipoplàsia de l’esmalt és un defecte de la seva estructura que es produeix quan les dents encara s’estan desenvolupant i pot afectar tant les dents de llet com les dents permanents.

Signes d’hipoplàsia

La hipoplàsia es caracteritza per un esmalt prim, que fa que les dents siguin més vulnerables a les càries dentals. Alguns dels signes visuals són obvis, però d’altres són més difícils de detectar i pot ser que no es notin fins que causin problemes dentals importants. Aquests signes poden ser forats, depressions i fissures, taques blanques o taques de color marró groguenc i sensibilitat a la calor i al fred, susceptibilitat als àcids, retenció de bacteris nocius i, en conseqüència, més vulnerabilitat a la càries dental.

Causes

El desenvolupament defectuós de l’esmalt pot ser el resultat d’una afecció hereditària anomenada amelogènesi imperfecta o hipoplàsia congènita de l’esmat, que es pot produir tota sola o com a part d’una síndrome que afecta altres parts del cos.

També pot ser el resultat de problemes prenatals, com deficiència materna de vitamina D, part prematur o baix pes en néixer, o deure’s a factors ambientals o a altres problemes en la infantesa, com ara traumatismes a les dents, deficiència de calci i vitamines A, C o D o la malaltia celíaca.

La detecció i el diagnòstic primerencs són crucials, per la qual cosa és important que els infants visitin el dentista en algun moment entre l’aparició de la primera dent i el primer any de vida.

Tractaments

Atès que l’esmalt dental no es pot reparar ni millorar per si sol, la hipoplàsia de l’esmalt només la pot tractar un odontòleg que controli les dents i que actuï de pressa per reparar les àrees afectades.

El tractament depèn de la gravetat del problema. Els objectius del tractament inclouen prevenir la càries dental, mantenir una bona oclusió i preservar l’estructura dental.

En cas de sensibilitat, càries o desgast de l’estructura dental, les opcions de tractament inclouen segellats, obturacions o farciments de compòsit, i en casos més greus, corones.

Prevenció

Alguns consells per mantenir les dents al més saludables possible si es pateix hipoplàsia de l’esmalt són raspallar-se almenys dos cops al dia amb un raspall de dents suau; esbandir-se amb aigua tèbia si la sensibilitat al fred és un problema; reduir al mínim la ingesta d’aliments i begudes ensucrades i àcides; raspallar-se i esbandir-se bé després de consumir-ne, i visitar el dentista de manera regular per a revisions i sempre que se sospiti que està apareixent algun problema.

 

Resuelve tus dudas sobre carillas dentales
Resuelve tus dudas sobre carillas dentales

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques