Tornar al Blog

Fa mal quan s’ajusten els bràquets?

Dolor durant l'ajust de bràquets
21/09/2022 |

A l’hora de sotmetre’s a un tractament d’ortodòncia una de les preocupacions acostuma a ser el possible mal que pugui fer portar els aparells. Un tractament d’ortodòncia pot causar molèsties, però en general no són gaire greus.

A l’article següent repassarem quines són les etapes i, sobretot, en què consisteix la fase d’ajustament de bràquets i el dolor que pot aparèixer quan es fa.

Dolor durant les primeres fases d’un tractament amb bràquets

El procediment acostuma a començar col·locant bandes al voltant dels molars. Això pot implicar una lleugera pressió o pessigada, però no farà mal. Després, l’ortodontista, mitjançant un adhesiu especial, enganxarà els bràquets a cada dent i a continuació els connectarà mitjançant un arc. Finalment, tot s’assegura amb bandes elàstiques.

Els filferros i les lligadures fan pressió sobre les dents per anar-les redreçant lentament. És tarda una mica a acostumar-se a aquesta pressió. Al cap de poques hores de col·locar-los, començaran a fer una mica de mal i se sentiran molèsties a les dents i les genives. Aquest mal sol durar al voltant d’una setmana i es pot mitigar amb els analgèsics que l’ortodontista pot prescriure. Durant aquest temps, ens anirem acostumant a la sensació dels nous aparells d’ortodòncia.

Durant la primera setmana després de col·locar els bràquets es pot experimentar pressió i dolor a les dents i les genives, especialment a l’hora de mastegar. Poden aparèixer llagues o mal a l’interior de les galtes. També poden aparèixer molèsties o petits talls a la llengua si s’ha passat sobre els bràquets.

Com es pot alleujar el mal dels bràquets acabats de posar

En general, aquest mal es pot controlar amb analgèsics. Els especialistes també recomanen prendre els aliments tous següents que no impliquen haver de mastegar gaire:

  • Sopa
  • Puré
  • Iogurt
  • Gelat
  • Begudes fredes, ja que també poden ajudar a alleujar les genives inflamades

Al mateix temps, també és recomanables evitar altres aliments com les crispetes, els caramels durs i els xiclets, ja que poden danyar i descimentar els bràquets i provocar que es clavin i produeixin ferides i, en conseqüència, dolor.

La major part de les persones s’acostumen als bràquets en, aproximadament, un mes. Després dels primers sis mesos, és probable que ni tan sols es notin, tot i que és normal experimentar una mica de mal de tant en tant durant el tractament, que acostuma a durar uns dos anys.

En què consisteix un ajustament de bràquets?

Quan es porten bràquets cal visitar l’ortodontista cada poques setmanes per fer els ajustaments necessaris i que el tractament vagi avançant. En aquestes cites, l’ortodontista avalua les dents i verifica la quantitat de pressió que li estan transmeten els bràquets. A mesura que les dents es mouen i la tensió disminueix, els frens perden efectivitat. En cada visita, l’especialista colla els filferros, ressorts o bandes elàstiques per augmentar la tensió.

La raó principal per la qual els bràquets necessiten ajustaments és per assegurar-se que les dents es moguin de manera efectiva. Inicialment, els filferros que uneixen els bràquets exerceixen molta pressió, però a mesura que es van recol·locant les dents, la pressió disminueix. Això indica que els aparells s’han d’ajustar i collar. L’ortodontista fa servir elàstics nous i bandes de goma per ajustar els bràquets i els arcs perquè no deixin d’aplicar una precisió suau per moure les dents i assegurar-se que es moguin en la direcció correcta.

El canvi d’aquests arcs que manté els bràquets units pot fer mal i causar molèsties durant uns dies. La incomoditat no hauria de ser tan severa com quan es col·loquen els bràquets per primera vegada. Després d’uns dies, la nova pressió sobre les dents anirà desapareixent. Amb un analgèsic n’hi hauria d’haver prou per controlar el dolor.

Fa gaire mal treure els bràquets quan s’acaba el tractament?

Les últimes fases d’un tractament d’ortodòncia continuen amb la retirada dels bràquets quan s’acaba el tractament. Quan es retiren els bràquets, es netegen les dents a fons i se n’elimina qualsevol resta d’adhesiu.

Treure’s els bràquets, clarament és un alleujament, però no vol dir que el tractament d’ortodòncia estigui acabat. Cal portar retenidors. Els retenidors estan fets a mida, generalment de plàstic, i eviten que les dents tornin a les posicions originals, per la qual cosa al començament caldrà fer-los servir tot el dia fins que l’os i les genives es vagin assentant. L’ús de retenidors no acostuma a implicar cap molèstia ni dolor.

La major part dels dolors que provoquen els tractaments d’ortodòncia es poden tractar amb analgèsics com el paracetamol. L’ortodontista pot prescriure també analgèsics de tipus AINE com l’ibuprofèn o el naproxèn, que també poden ajudar a reduir la inflamació de les genives.

Per evitar el frec dels bràquets a l’interior de les galtes, es pot col·locar cera blanca a sobre. La cera proporciona una barrera protectora que redueix la probabilitat de talls o llagues. Si un filferro o bràquet es descol·loca o descimenta, és possible que fregui i faci mal. En aquests casos, cal anar a l’ortodontista immediatament.

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques