Tornar al Blog

Nervi dental i mal de queixals

nervi dental
14/12/2022 |

Tots hem sentit alguna vegada l’expressió “és pitjor que un mal de queixals”. Aquest mal el produeix normalment un nervi dental danyat a la polpa de les peces molars. Ara veurem què causa el dolor i com es prevé i es tracta aquesta afecció.

D’on ve el mal de queixals?

Inflamació de la polpa

A la part més interna de cada dent hi ha una àrea anomenada polpa.

La polpa és un complex vasculonerviós que conte:

 • La sang
 • El subministrament
 • El nervi de la dent

La pulpitis és una afecció que causa una inflamació dolorosa de la polpa. Pot afectar una dent o més i la causen bacteris que envaeixen la polpa de la dent, cosa que en provoca la inflamació.

Hi ha dues formes de pulpitis: reversible i irreversible.

 • La pulpitis reversible es refereix a casos en què la inflamació és lleu i la polpa de la dent roman prou sòlida com per salvar-la i revertir la inflamació. La pulpitis irreversible té lloc quan la inflamació i altres símptomes, com el dolor, són severs i no es pot salvar la polpa.
 • La pulpitis irreversible pot provocar un tipus d’infecció anomenada abscés periapical. Aquesta infecció es desenvolupa a la rel de la dent, on provoca la formació d’una bossa de pus. Si no es tracta, aquesta infecció es pot estendre a altres parts, com són els sinus nasals o l’os alveolar.

Símptomes de la pulpitis

Els dos tipus de pulpitis causen dolor, tot i que el dolor causat per la pulpitis reversible pot ser més lleu i produir-se només en menjar. El dolor associat amb la pulpitis irreversible acostuma a ser més fort i a produir-se durant el dia i la nit.

Altres símptomes de les dues formes de pulpitis inclouen:

 • Inflamació
 • Sensibilitat als aliments freds i calents
 • Sensibilitat als aliments molt dolços

La pulpitis irreversible pot incloure símptomes addicionals d’infecció, com febre, ganglis limfàtics, mal alè i, en conseqüència, mal gust de boca.

Si experimentes algun d’aquests símptomes, et recomanem que demanis una cita online perquè un dels nostres especialistes pugui examinar la teva salut bucodental i recomanar-te una solució.

Com es produeix el dolor?

En una dent sana, les capes d’esmalt i dentina protegeixen la polpa d’infeccions. La pulpitis es produeix quan aquestes capes protectores es veuen compromeses, cosa que permet que els bacteris arribin a la polpa i provoquin inflamació. La polpa roman atrapada dins de les parets de la dent, per la qual cosa aquesta inflamació causa pressió i dolor, a més d’infecció.

Las capes d’esmalt i dentina es poden danyar per diverses possibles causes com són la càries, un traumatisme a la dent, una fractura de la dent que deixa exposada la polpa, un trauma repetitiu causat per problemes dentals, com són la desalineació de la mandíbula o el bruxisme.

Qualsevol cosa que augmenti el risc de càries o tenir certes afeccions mèdiques com la diabetis, pot augmentar el risc de pulpitis.

Els infants i els adults més grans poden tenir més risc, però això està determinat en gran mesura per la qualitat de la cura dental i els hàbits d’higiene bucal.

Els hàbits d’estil de vida també poden augmentar el risc de pulpitis, com són els mals hàbits d’higiene bucal, no raspallar-se les dents després dels àpats i no anar al dentista per a revisions regulars, menjar una dieta alta en sucre o consumir aliments i begudes que afavoreixin la càries dental, com els carbohidrats refinats, tenir una professió o un passatemps que augmenti el risc d’impacte a la boca, com són els esports d’impacte com la boxa o l’hoquei, i el bruxisme crònic.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis

Diagnòstic

 1. Per diagnosticar correctament una pulpitis, el dentista examinarà les dents i farà una radiografia o més per determinar el grau de càries i inflamació de les dents.
 2. També pot fer una prova de sensibilitat per veure si se sent dolor o malestar quan la dent entra en contacte amb estímuls calents, freds o dolços. L’abast i la durada de la reacció als estímuls poden ajudar l’odontòleg a decidir si la polpa s’ha vist afectada.
 3. Una prova addicional de percussió a les dents, fent servir un instrument lleuger i sense tallant per colpejar suaument la dent afectada, pot ajudar el dentista a determinar l’abast de la inflamació.

Tractament

Els possibles tractaments varien en funció de si la pulpitis és reversible o irreversible.

En una pulpitis reversible, el tractament de la causa de la inflamació hauria de resoldre els símptomes. Per exemple, si existís una càries, en eliminar l’àrea cariada i restaurar-la amb un farciment, s’hauria d’alleujar el dolor.

En canvi, en una pulpitis irreversible, l’odontòleg pot recomanar la necessitat d’eliminar el nervi de la dent afectada. Si és possible, la dent es pot salvar mitjançant un procediment anomenat endodòncia. La primera part d’aquest tractament de conductes s’anomena pulpectomia i consisteix a extreure la polpa i deixar la resta de la dent intacta. Una vegada s’extreu la polpa, l’àrea buida dins de la dent es desinfecta, s’omple i se segella.
Si aquest tractament no és viable per la situació de la peça caldrà extraure tota la dent.

Com es pot calmar el dolor?

Manejar el dolor, tant abans com després del tractament, generalment es fa amb medicaments antiinflamatoris no asteroïdeus (AINE) que alleugen el dolor i la inflamació. L’odontòleg prescriurà l’analgèsic i la dosi adequada per a casa cas.

La pulpitis sovint es pot evitar practicant una bona higiene bucal i visitant el dentista amb regularitat.

També pot ajudar a evitar la pulpitis eliminar o reduir en la nostra dieta els dolços, els refrescos ensucrats i els caramels.

Si es pateix bruxisme, un protector dental també pot ajudar a protegir les dents.

És important consultar l’odontòleg al més aviat possible si apareix algun dolor a la boca. Si es té pulpitis, traçar-la aviat pot ajudar a prevenir que es converteixi en irreversible i que el tractament sigui més complicat i el pronòstic, pitjor.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques