Tornar al Blog

Trisme dental: tot el que n’has de saber

Trisme dental: tot el que n’has de saber - Adeslas Dental
30/08/2023 |

El trisme és una condició dolorosa en què l’obertura de la boca està limitada. A més d’anar associat amb dolor, el trisme pot provocar problemes per menjar, parlar i fins i tot per poder dur a terme una correcta higiene oral.

Què és el trisme dental?

L’obertura normal d’una boca varia entre 40 i 50 mm, però quan està limitada a no més de 35 mm, es presenta el trisme. Aquesta condició pot estar causada per diferents factors, com ara traumatismes a la mandíbula, cirurgies orals, infeccions o tractaments de radioteràpia. 

El símptoma principal del trisme és la incapacitat d’obrir la mandíbula del tot. Sovint, aquesta limitació va acompanyada de dolor a la mandíbula, rampes, dificultat per mossegar, mastegar, rentar-se les dents i empassar alguns aliments, cefalees i mal d’orella. 

Causes i símptomes del trisme dental

La majoria dels casos de trisme són temporals, en general duren menys de dues setmanes, però alguns poden arribar a ser permanents.

Com hem comentat, les causes principals del trisme poden ser:

Traumatisme

Un cop o lesió a la mandíbula pot provocar trisme. El traumatisme inclou fractures o altres tipus de danys després d’un tractament dental. També pot incloure dany a l’articulació temporomandibular (ATM), un hematoma, que és una acumulació de sang fora dels vasos sanguinis, o una lesió als músculs masticatoris.

Inflamació

Algunes afeccions mèdiques que causen inflamació a la boca poden causar trisme. Per exemple, una pericoronaritis, que és la inflamació del teixit tou del voltant d’una dent i que pot provocar aquesta limitació en l’obertura bucal. Aquest tipus d’inflamació ocorre molt comunament als queixals del seny.

Artritis a la mandíbula

L’esclerodèrmia és una malaltia autoimmune que afecta el teixit connectiu o la fibrosi dels teixits tous. Ocorre quan es forma un excés de teixit connectiu fibrós, i pot donar lloc al trisme.

Cirurgia dental

Qualsevol tractament dental, sobretot els que impliquen cirurgia oral, com ara l’extracció de queixals del seny, pot causar inflamació a la boca i donar lloc a l’aparició del trisme. La hiperextensió de la musculatura, que consisteix a obrir la boca més enllà del seu rang habitual de moviment, durant aquest tipus de tractaments, molts de llarga durada, també pot conduir a la limitació de l’obertura bucal al postoperatori.

Infecció

Les infeccions també poden contribuir al trisme en alguns casos. Les infeccions principals que el poden provocar són les galteres, les amigdalitis o els abscessos periamigdalins.

Càncer i el seu tractament

L’aparició de tumors al cap o al coll poden afectar la funció de la mandíbula, limitar-ne els moviments i, per tant, l’obertura de la boca. Els tractaments de radioteràpia per a aquests tumors també poden causar trisme.

Tractament del trisme dental

El tractament d’aquesta patologia comporta:

Medicació

El metge o odontòleg pot prescriure medicaments per reduir el dolor i relaxar els músculs de la mandíbula. Els medicaments més comuns per al trisme inclouen relaxants musculars i medicaments antiinflamatoris no esteroidals (AINE) per alleujar el dolor.

Fisioteràpia

Un fisioterapeuta pot ajudar a reduir el problema amb un tractament correcte després del diagnòstic mèdic i les proves corresponents. Les diferents tècniques, depenent principalment de la causa i la gravetat del problema, inclouen estiraments dels músculs masticatoris, exercicis d’enfortiment d’aquests músculs, teràpia manual de massatge i manipulació dels músculs i de l’articulació temporomandibular. La punció seca i la teràpia miofascial també poden ajudar a reduir el trisme i augmentar el rang d’obertura i mobilitat de la mandíbula.

Canvis en la dieta

Normalment cal fer canvis en la dieta fins que la condició millora. La majoria de les persones amb trisme passen a una dieta tova, que és útil per resoldre el problema. Fins que el trisme no es resolgui, és aconsellable evitar els aliments durs, cruixents o enganxosos que impliquin una masticació més potent.

El trisme pot generar un seguit de complicacions que poden afectar la qualitat de vida d’una persona, incloent-hi:

Problemes d’higiene bucal

Si una persona no pot obrir del tot la boca, mantenir una higiene oral adequada és més difícil. Una incorrecta higiene bucodental pot portar a produir halitosi, mal alè o aparició de càries dental. El trisme en persones portadores de pròtesis amovibles o postisses pot causar problemes a l’hora d’inserir-les i treure-les per rentar-les i higienitzar-les. 

Dificultat per menjar

Aquesta complicació implica haver de passar temporalment a ingerir una dieta predominantment líquida i d’aliments tous.

Infecció

Si una infecció és la causa del trisme, hi pot haver complicacions associades, com ara la cel·lulitis. La cel·lulitis és una inflamació de la pell els símptomes de la qual inclouen edema o inflamació, envermelliment de la pell, calor al lloc de la infecció i dolor.

En definitiva, el trisme és una condició dolorosa que implica una reducció de l’obertura de la boca. La majoria dels casos són temporals. Els medicaments i la fisioteràpia sovint n’alleugen eficaçment els símptomes i en redueixen o prevenen les possibles complicacions. El tractament precoç generalment proporciona els millors resultats. En cas de patir o de sospitar que es pateix trisme, el primer pas que cal fer és anar al metge o l’odontòleg perquè ho verifiqui i aporti una solució al problema.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques