Tornar al Blog

Se m’han enfosquit les dents, quina n’és la causa?

14/07/2021 | Tractaments

El color de les dents naturals es crea per la reflexió i la dispersió de la llum sobre l’esmalt, que és la capa externa de les dents, combinat amb el color de la dentina que hi ha a sota.

El gruix i la suavitat de l’esmalt estan determinats genèticament. L’esmalt més prim permet que es mostri més el color de la dentina. Per això, el fet de tenir un esmalt més suau o més aspre també afecta el reflex de la llum i, per tant, el color.

Diàriament, sobre l’esmalt es diposita una petita capa de placa, i les taques s’hi adhereixen.

Nueva llamada a la acción
Todo sobre blanqueamientos dentales

Causes de les dents grogues:

Les causes més comunes que taquen o esgrogueeixen les dents són:

  • El tabac.
  • Els líquids de color fosc, com el cafè, la cola, el te i el vi negre.
  • Una higiene bucodental deficient.

A més, l’envelliment fa que les dents siguin menys brillants a mesura que l’esmalt es fa més prim i la dentina es torna més fosca.

Tipus de taques

Existeixen un tipus de taques que es localitzen a l’interior de la dent que s’anomenen taques intrínseques. Poden estar causades, per exemple, per l’excessiva exposició a fluor mentre les dents s’estaven desenvolupant.

Els antibiòtics de tetraciclina també poden tacar les dents dels infants si la mare en pren durant l’embaràs, o si en pren l’infant menor de 8 anys. Els traumatismes també poden enfosquir la dent afectada pel cop.

Tractaments per aclarir les dents

El blanqueig dental és un tractament que aclareix les dents i ajuda a eliminar-ne les taques i la decoloració. És el tractament dental estètic més popular i és més efectiu sobre les taques superficials (extrínseques).

El blanqueig dental no és un procediment d’una sola vegada. S’ha de repetir de tant en tant si es vol mantenir el color més brillant.

Cal algun tipus de preparació abans del blanqueig dental?

Si es tenen problemes dentals, es poden agreujar, després de fer el blanqueig, o poden afectar-ne l’èxit.

Per exemple, la presència de cavitats pot provocar que la solució blanquejadora passi a través de les zones cariades i arribar a les parts internes de la dent; per això, és important tractar-les abans que les dents es blanquegin. Igualment, si hi ha problemes gingivals, és recomanable fer un tractament previ de les genives.

A més del tractament de les patologies existents, l’odontòleg o l’higienista dental han de dur a terme una higiene bucal, que eliminarà la pel·lícula de bacteris, aliments i altres substàncies que s’acumulen a les dents i contribueixen a la tinció.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques