Tornar al Blog

Què són els retenidors d’ortodòncia?

14/07/2021 | Tractaments

La fase de retenció o contenció ortodòntica té com a objectiu minimitzar els moviments dentals no volguts i mantenir les correccions que s’hagin aconseguit durant el tractament ortodòntic.

Tot i que el període més crític va des dels primers mesos fins l’any següent a la finalització del tractament, sovint s’estableix un període molt més llarg per estabilitzar o retenir les dents i, fins i tot, molts professionals són partidaris de la retenció “de per vida”.

Respecte de l’ús dels retenidors, és important seguir les recomanacions de l’ortodoncista, ja que qualsevol descuit en aquest sentit pot causar canvis no volguts.

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia

Quins tipus de retenidors hi ha?

Els retenidors poden ser fixos o amovibles. Més endavant només cal utilitzar-lo en horari nocturn.

Retenidor fix estàndar

El retenidor fix estàndard és un filferro estabilitzador que es col·loca a la part interna de les dents i és gairebé invisible. S’enganxa a les dents canines i, per tant, el pacient no se’l pot treure.

Es pot quedar molts anys a la boca sense cap problema, tot i que cal seguir una higiene bucal més curosa.

Retenidor amovible Essig

En el cas dels retenidors amovibles, el més conegut és la fèrula d’Essig, de plàstic transparent i que cobreix les dents. S’ha de fer servir a temps complet durant els primers mesos, excepte els àpats i el raspallat.

Amb el temps pot ser que aquest tipus de retenidor es desgasti o es perfori.

Retenidor amovible Hawley

Un altre tipus de retenidor amovible és el Hawley, fet de material acrílic i que té un filferro davanter que ajuda a mantenir l’aparell i les dents al seu lloc.

Durant els primers mesos després d’acabar el tractament ortodòntic també s’ha de fer servir a temps complet, excepte els àpats i el raspallat.

Durant quant de temps s’han de fer servir els retenidors?

El temps que es vulgui! Els retenidors fixos es poden portar a la boca de manera indefinida si la higiene bucal és l’adequada.

És obligatori portar retenidors?

La retenció és una part integral del tractament ortodòntic. Permet mantenir les correccions que s’han aconseguit durant el tractament, de la millor manera i durant el màxim de temps possible. Això no obstant, és impossible garantir que les dents es mantinguin estables, ja que hi ha massa factors incontrolables que influeixen en l’estabilitat de les dents.

En aquest sentit és important saber si durant el període de retenció s’observen moviments o canvis dentals significatius i, si és el cas, comunicar-los a l’ortodoncista de manera immediata.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques