Odontologia preventiva

Preveu els problemes de salut bucodental per un somriure sa

Odontología Preventiva

Aquest tractament és per a tu si…

Vols mantenir les dents, les genives i la boca al màxim de saludables possible

Què és l’odontologia preventiva?

L’odontologia preventiva és un terme científic que abasta moltes de les coses que s’han de fer de manera regular per mantenir una bona salut bucal. 

Es refereix a qualsevol activitat que funcioni per prevenir problemes de salut bucodental. L’enfocament de l’odontologia preventiva sol ser mantenir les dents, les genives i la boca tan saludables com sigui possible per prevenir la càries, la malalties de les genives i altres problemes.

La definició d’odontologia preventiva és la manera moderna d’ajudar a mantenir una boca sana. Mantenir les dents sanes vol dir que caldrà menys tractament dental. Les dues causes principals de la pèrdua de dents són la càries i la malaltia de les genives. Com millor es previnguin o es tractin aquests dos problemes, més possibilitats hi ha de conservar les dents tota la vida. Quan l’equip dental i el pacient treballen plegats, això pot ajudar a prevenir la necessitat de tractament, especialment empastaments i extraccions. L’odontòleg pot recomanar un pla de tractament perquè la boca estigui en bones condicions i després elaborar un pla de manteniment per ajudar a reduir problemes bucals com el desgast a les dents.

odontologia preventiva

Tècniques preventives en l’odontologia

L’odontologia preventiva no es limita només a tenir cura de les dents a casa. Hi ha certes coses que només l’odontòleg pot fer per ajudar a mantenir una boca sana. Per això és important programar hores de revisió i neteja periòdiques. 

Neteja dental professional periòdica

La majoria dels odontòlegs recomanen una neteja una vegada a l’any, però si es tenen circumstàncies especials, pot ser que calgui anar-hi amb més freqüència.

En aquesta cita, l’odontòleg revisa les dents i les genives i exposa qualsevol tractament que es necessiti. L’objectiu principal és ajudar a fer que la boca estigui sana de debò. En una boca sana, és poc probable que les càries o la malaltia de les genives continuïn sent un problema. També es revisa la llengua i altres àrees de la boca per detectar la possible presència de qualsevol problema.

En segon lloc, l’odontòleg o l’higienista dental elimina completament tota la placa i el carrall de les dents. Això s’anomena tartrectomia.

Demana cita, primera revisió gratuïta
Nueva llamada a la acción

Dieta sana i evitar hàbits perjudicials

Es mostren i s’expliquen les millors maneres de raspallar-se les dents i com netejar entre les dents amb raspalls interdentals o fil dental per eliminar la placa bacteriana que es forma constantment sobre les dents. Quan es menja o es beu alguna cosa ensucrada, els bacteris de la placa converteixen el sucre en àcid, fet que pot provocar l’aparició de càries. La placa també pot causar inflamació de les genives si no s’elimina de manera regular i completa. El carrall dur o càlcul que s’acumula sobre les dents comença amb un emmagatzematge de placa bacteriana. També és important parlar sobre la dieta i qualsevol hàbit que es tingui, com ara fumar i beure.

D’altra banda, el dentista s’ha d’assegurar que tots els empastaments estiguin en bones condicions i que no hi hagi vores aspres que en dificultin la neteja.

Per últim, es valora i es fa, si es considera necessari, qualsevol tractament especialitzat, com ara el tractament amb fluor.

Neteja dental

Aplicació de segellat

Hi ha un tractament preventiu que s’acostuma a fer als infants que consisteix a segellar les foses i les fissures dels molars permanents. Les superfícies de mossegada d’aquestes dents solen estar molt marcades, per la qual cosa es poden protegir aplicant-hi “segelladors”, que fan que la superfície de la dent sigui més suau i més fàcil de netejar, i prevenen l’aparició de càries a les àrees difícils de netejar. 

Tractament amb fèrula tova

Una de les tècniques d’odontologia preventiva que està agafant més auge els últims anys és la que es refereix a l’ús de fèrules toves. Aquests dispositius s’acostumen a aconsellar per combatre el bruxisme, però el seu ús té efectes positius sobre la dentadura i la salut dental en general, especialment si es comencen a fer servir des de la infància. Està demostrat que una fèrula tova frena l’aparició de la sensibilitat dental i el desgast excessiu de les peces dentals, que podria desembocar en una ruptura o en l’aparició de càries i infeccions.

La salut de les genives també es beneficia pel costum de posar-se una fèrula tova de manera constant, ja que es redueix la mobilitat de les dents i, amb això, el desgast excessiu dels teixits que té al voltant. Però el camp en el qual realment s’ha notat un canvi immediat és en l’esport. L’aplicació de les fèrules toves serveix per evitar els trencaments o les fissures a les dents produïts per cops o accidents. I, en pacients amb sinusitis, són de gran ajuda per respirar millor a la nit.

Tractament d’hipersensibilitat dental

La hipersensibilitat dental s’ha convertit en un altre dels focus d’atenció de l’odontologia preventiva. Sobretot per la constatació dels problemes que sorgeixen en el mitjà i llarg termini associats a un excés de sensibilitat dental. I perquè les estadístiques d’incidència d’aquest problema en la població són alarmants: afecta 7 de cada 10 persones adultes.

Els tractaments de prevenció de la hipersensibilitat dental se centren a proporcionar consells perquè es dugui a terme una correcta higiene bucal des de la primera infància. Això afecta la tècnica de raspallat de dents, amb moviments circulars per totes les cares de la dent, i els productes que s’hi han de fer servir: raspalls suaus, dentífrics sense ingredients abrasius i ús de fil dental. També són importants els hàbits nutricionals, en què cal evitar els aliments àcids i els canvis bruscos de temperatura.

Hi ha la possibilitat de fer algun tractament d’hipersensibilitat dental específic per reforçar aquestes cures. El més habitual és el reforç d’esmalt dental amb fluor. I, al contrari, evitar sotmetre’s a tècniques d’emblanquiment dental o distanciar la freqüència en què s’utilitzen aquest tipus de productes o tractaments, ja que solen atacar el recobriment protector natural de la dent.

Higiene bucal diària

A casa, hi ha diverses maneres d’utilitzar les tècniques de cura dental preventiva, i cal intentar que totes formen formin part de la rutina diària. Primer, cal raspallar-se les dents com a mínim dues vegades al dia, una vegada al matí i una altra vegada abans d’anar a dormir, i fer servir el fil dental almenys una vegada al dia, preferiblement abans d’anar a dormir. A l’hora de triar el raspall i la pasta de dents, és important seleccionar productes per a la salut bucal que siguin segurs i eficaços: 

  • S’ha d’usar un col·lutori bucal per netejar les àrees de la boca on el raspall de dents no arriba. Si es té una afecció específica o una necessitat de salut dental, com sequedat de boca o sensibilitat dental, cal fer servir un col·lutori bucal especialitzat recomanat per l’odontòleg.
  • Cal tractar d’evitar menjar molts aliments o begudes ensucrades o àcides. Els sucres s’acumulen fàcilment a les dents i poden causar càries i altres problemes. 
  • Cal assegurar-se que les dents reben una quantitat adequada de fluor. La majoria dels subministraments públics d’aigua ja estan fluorats, però si es té aigua del pou o es viu en una àrea extremament rural, és possible que calgui complementar-ho amb col·lutoris amb fluor per mantenir les dents fortes.
Odontologia preventiva

Beneficis de l’odontologia preventiva

Ser proactiu amb la cura dental preventiva és important per moltes raons:

  • Primer, en general, és molt menys costós que l’odontologia restauradora (per exemple, empastaments, corones, implants, etc.). Una cita de neteja periòdica, que és una forma d’odontologia preventiva, és significativament més econòmica que fer-se un empastament d’una càries petita.
  • En segon lloc, tenir una cura dental correcta ajuda a mantenir les dents i les genives més saludables, fet que significa que és menys probable que s’experimenti pèrdua de dents com a resultat d’una malaltia de les genives o càries. A més, com que hi ha tantes terminacions nervioses a la boca, els problemes de salut bucal poden ser extremament dolorosos. Però si els problemes dentals importants s’eviten amb la prevenció proactiva, és probable que no s’experimenti cap dolor.
  • En tercer lloc, molts estudis han vinculat la salut bucal i la salut en general entre si. Per tant, tenir una boca sana a través de l’odontologia preventiva i comunitària pot ajudar a tenir un estat de salut més saludable en general.

Preus

Aquests preus són orientatius per a tractaments complets

Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
Sense assegurança
Tractament amb Fèrula tova
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
65€
Sense assegurança
95€
Tractament hipersensibilitat dental amb Làser (Arc/sessió)
Amb assegurança
i Preu per a assegurats de Adeslas Dental MAX, Adeslas Dental Familia, Adeslas Dental Activa, Adeslas Dental Òptima, Adeslas Dental Autònoms, Adeslas Dental Negocis i empreses.
80€
Sense assegurança
150€
Contracta la teva assegurança DENTAL MAX per 144€ a l'any hbspt.cta.load(2413139, ‘7fe755cf-727c-4841-ac68-865d07ae363c’, {“region”:”na1″});
Contracta la teva assegurança DENTAL MAX per 144€ a l'any hbspt.cta.load(2413139, ‘a5695a89-121e-46e3-bb8d-5883b43b6768’, {“region”:”na1″});

+