Tornar al Blog

Tot sobre el fluor: què és, usos i propietats

Tot sobre el fluor
17/03/2021 |

El fluor és un mineral natural que ajuda a prevenir la càries a nens i adults i fa que la superfície externa de les dents (l’esmalt) sigui més resistent als atacs dels àcids que provoquen la càries.

Què és el fluor i per a què serveix?

El fluor és un mineral que es troba als ossos i a les dents. També es troba de forma natural a l’aigua, les plantes, les roques i l’aire.

En molts països, s’afegeix en petites quantitats als subministraments públics d’aigua. D’aquest procés se’n diu fluoració de l’aigua.

Propietats del fluor per a la salut dental

El fluor es fa servir per millorar la salut dental. Se’n pot trobar a diversos productes disponibles al mercat, com ara a les pastes de dents, als col·lutoris bucals i als suplements dietètics.

Beneficis abans de l’erupció dental

Abans que les dents travessin les genives, el fluor dels aliments, begudes i suplements dietètics que s’ingereixin enforteix l’esmalt dental, cosa que augmenta la resistència a la càries. Això proporciona el que s’anomena un benefici sistèmic.

Beneficis després de l’erupció dental

Després de l’erupció de les dents, el fluor ajuda a reconstruir (remineralitzar) l’esmalt dental afeblit i reverteix els primers signes de càries. Quan ens raspallem les dents amb pasta dental amb fluor o fem servir altres productes dentals que el contenen, el fluor s’aplica a la superfície de les dents. I això, en conseqüència, afavoreix el que s’anomena benefici tòpic.

Altres beneficis del fluor

A més, el fluor que es pren dels aliments i les begudes continua proporcionant un benefici tòpic perquè esdevé part de la saliva, amb la qual cosa les dents estan constantment banyades per petites quantitats de fluor que contribueixen a reconstruir l’esmalt dental afeblit.

El fluor és beneficiós per a les dents perquè ajuda a remineralitzar l’esmalt dental que ha quedat disminuït. I ho és perquè:

  • Alenteix la pèrdua de minerals de l’esmalt dental
  • Reverteix els primers signes de càries
  • Prevé el creixement de bacteris orals nocius, bacteris de la boca que descomponen el sucre i els carbohidrats i que produeixen àcids que es mengen els minerals de l’esmalt dental. Aquesta pèrdua de minerals s’anomena desmineralització. L’esmalt dental que s’afebleix exposa les dents vulnerables als bacteris que causen la càries.

El fluor contribueix a remineralitzar l’esmalt de les dents, cosa que pot prevenir la càries i revertir-ne els primers signes.

Efectes adversos del fluor: la fluorosi dental

Per bé que el fluor és un compost d’origen natural, pot provocar efectes secundaris quan se’n consumeixen grans dosis.

La fluorosi dental es produeix quan hem ingerit massa fluor i les dents encara creixen sota les genives, la qual cosa deriva en unes taques blanques que es fan a la superfície dental. Exceptuant les taques blanques resultants, la fluorosi dental no causa cap més mal o símptoma.

Tendeix a afectar només els nens més petits de 6-8 anys que tenen encara dents permanents a punt de sortir. D’altra banda, els infants són més propensos a empassar-se la pasta de dents, la qual conté significativament més fluor que l’aigua fluorada.

El risc de contreure fluorosi dental es pot reduir si se supervisa l’infant mentre es raspalla les dents per assegurar-nos que no s’empassa grans quantitats de pasta dentífrica.

L’excés de fluor que s’hagi ingerit també pot produir la denominada fluorosi esquelètica, que és similar a la fluorosi dental, però que involucra els ossos en lloc de les dents. Els primers símptomes comprenen dolor i rigidesa a les articulacions. Amb el temps, l’estructura òssia es pot alterar progressivament i els lligaments es poden calcificar.

Aquesta mena de fluorosi tendeix a ser el resultat d’una exposició prolongada a nivells alts de fluor que sovint es troba a l’aigua potable, on aquests nivells solen ser accidentals.

Investigadors d’arreu del món han fet centenars d’estudis amb què analitzen el grau de seguretat que implica afegir concentracions baixes de fluor a l’aigua potable. No hi ha cap evidència segons la qual el fluor que s’afegeix als subministraments d’aigua locals pugui provocar problemes de salut, llevat de casos ocasionals lleus de fluorosi dental.

Què podem fer si falta fluor al subministrament d’aigua?

Si el municipi no fluoritza l’aigua i a vostè li cal una dosi extra de fluor per poder assolir certs beneficis sobre la salut dental, és important que segueixi les pautes següents:

  • Raspallar-se bé les dents tres cops al dia amb una pasta dental fluorada
  • Fer servir un col·lutori bucal amb fluor una vegada al dia
  • Demanar a l’odontòleg que li apliqui un tractament professional amb fluor

Per als infants més petits de 3 anys, cal raspallar-los les dents quan tot just els comencen a sortir fent servir una quantitat de pasta dental fluorada que no excedeixi un gra d’arròs.
Per a nens de 3 a 6 anys, n’hi ha prou amb una quantitat de pasta dental amb fluor equivalent a la mida d’un pèsol.

Sempre s’ha de supervisar la raspallada de l’infant per vetllar que la quantitat de pasta de dents sigui l’adequada. D’altra banda, és important comprovar que n’escup gran part i que no la ingereix.

Els col·lutoris bucals amb fluor poden ajudar a fer que les dents siguin més resistents a la càries, però els infants de sis anys o més no n’han de fer servir si no ho recomana un odontòleg. Molts nens més petits de 6 anys tenen més probabilitats d’empassar-se el fluor que no pas d’escopir-lo, ja que els seus reflexos de deglució no estan del tot desenvolupats.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques