Tornar al Blog

Tipus d’empastaments dentals: tot el que has de saber

dentista revisant empastament
25/04/2019 | | admin_adeslas

Per tractar una càries precoç, l’odontòleg extirparà el teixit de la dent que estigui cariat per reomplir després la cavitat amb un empastament. Els empastaments dentals també es fan servir per reparar dents trencades o fracturades.

Materials d’empastament dental i tipus

Actualment al mercat hi ha diferents materials per reomplir les dents, amb els seus avantatges i desavantatges:

  • Or
  • Porcellana
  • Amalgama de plata
  • Resines compostes
  • Ionòmer de vidre

Or i porcellana

La restauració dental amb empastaments d’or i porcellana requereix una tècnica no directa, en què es fabrica la peça de restauració a mida en un laboratori protètic. Cal anar diverses vegades a la clínica i per això és més cara que altres. Duren molt de temps.

Amalgama de plata

La restauració amb empastaments d’amalgama de plata es fa amb una tècnica directa i es col·loquen el mateix dia que es fa la neteja de la càries, en només una visita.
Els principals avantatges dels empastaments d’amalgama de plata, per sobre dels empastaments de resina composta o de ionòmer de vidre, són la durabilitat, la força que poden suportar i el cost, que sol ser més baix.
Els principals desavantatges són que és estèticament deficient perquè és de color metàl·lic, que destrueix estructura dentària que cal per aconseguir contenir el reompliment, que decolora l’estructura de la dent circumdant i que implica una gran expansió i contracció, que provoca més esquerdes i fractures.
A més, actualment hi ha una gran controvèrsia respecte dels empastaments d’amalgama de plata perquè contenen mercuri i, encara que no hi hagi estudis en què s’hagi trobat un vincle entre la presentació d’amalgames i problemes de salut, la Comissió Europea ha establert una normativa que pretén eliminar, gradualment, l’ús de compostos que continguin mercuri i es puguin aplicar a la població.

Resina composta i ionòmer de vidre

També coneguts com a empastaments blancs, perquè són del mateix color de la dent. Per a aquests empastaments també es fa servir una tècnica directa en què la restauració es fa només en una visita.
L’avantatge principal d’aquests empastaments és estètica, ja que el to i color es poden combinar amb el de la dent. A més, com que s’uneixen químicament a l’estructura de la dent, ofereixen més suport i cal menys preparació. Com a principal desavantatge, s’ha de destacar que es desgasten abans que els empastaments d’amalgama.

 

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques