Tornar al Blog

Tipus d’empastaments dentals: tot el que has de saber

dentista revisant empastament
30/10/2022 |

Per tractar una càries precoç, l’odontòleg extirparà el teixit de la dent que estigui cariat per reomplir després la cavitat amb un empastament. Els empastaments dentals també es fan servir per reparar dents trencades o fracturades.

Materials d’empastament dental i tipus

Actualment al mercat hi ha diferents materials per reomplir les dents, amb els seus avantatges i desavantatges:

  • Or
  • Porcellana
  • Amalgama de plata
  • Resines compostes
  • Ionòmer de vidre

Or i porcellana

La restauració dental amb empastaments d’or i porcellana requereix una tècnica no directa, en què es fabrica la peça de restauració a mida en un laboratori protètic. Cal anar diverses vegades a la clínica i per això és més cara que altres. Duren molt de temps.

Amalgama de plata

La restauració amb empastaments d’amalgama dental es fa amb una tècnica directa i es col·loquen el mateix dia que es fa la neteja de la càries, en només una visita.

Els principals avantatges dels empastaments d’amalgama de plata, per sobre dels empastaments de resina composta o de ionòmer de vidre, són la durabilitat, la força que poden suportar i el cost, que sol ser més baix.

Els principals desavantatges són que és estèticament deficient perquè és de color metàl·lic, que destrueix estructura dentària que cal per aconseguir contenir el reompliment, que decolora l’estructura de la dent circumdant i que implica una gran expansió i contracció, que provoca més esquerdes i fractures.

Són segures les amalgames dentals?

El principal risc que tenen és que contenen mercuri, que s’allibera en nivells molt baixos en forma de vapor i pot ser inhalat i absorbit pels pulmons.

Diferents estudis han considerat que els empastaments d’amalgama de plata són segurs tant per a adults com per a nens més grans de 6 anys. L’evidència científica no estableix una associació entre l’ús de l’amalgama dental i els efectes adversos per a la salut de la població general.

Tot i això, molts pacients, preocupats per portar empastaments d’amalgama de plata a la boca, pregunten si convé reemplaçar-los per una altra mena de material.

La resposta és que si els empastaments estan en unes bones condicions i no hi ha deteriorament o càries a sota, no és recomanable retirar-los o reomplir-los.

Resina composta i ionòmer de vidre

També coneguts com a empastaments blancs, perquè són del mateix color de la dent. Per a aquests empastaments també es fa servir una tècnica directa en què la restauració es fa només en una visita.

L’avantatge principal d’aquests empastaments és estètica, ja que el to i color es poden combinar amb el de la dent. A més, com que s’uneixen químicament a l’estructura de la dent, ofereixen més suport i cal menys preparació.

Com a principal desavantatge, s’ha de destacar que es desgasten abans que els empastaments d’amalgama. La cura de les dents és molt important, per això, si necessites que un odontòleg revisi l’estat de la teva salut bucodental perquè t’aconselli i detecti una possible càries, et recomanem que demanis una cita online ara.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques