Tornar al Blog

Tipus de retenidors per a dents

tipos de retenedor dental adeslas
11/10/2018 |

Després d’un tractament d’ortodòncia, ja sigui amb bràquets o bé amb alineadors transparents, cal col·locar un retenidor. El retenidor és un aparell personalitzat, extraïble o fix que ajuda a mantenir la nova posició de les dents.

L’ús del retenidor és una part molt important del tractament d’ortodòncia i serveix per mantenir les dents en la nova posició fins que s’estabilitzi la mossegada. Durant el primer mes després de retirar els bràquets o les fèrules, el risc de recaure és molt alt, ja que les dents no estan completament assentades en la nova posició fins que els ossos, les genives i els músculs no s’adapten al canvi. A més, les dents tenen memòria i després de llargs períodes de temps, tendeixen a tornar a la posició original.

Tot i que existeixen diferents tipus de retenidors segons el disseny i els materials, els podem classificar en dos grans blocs segons siguin extraïbles o fixos.

Els retenidors removibles generalment estan fets amb plàstic transparent o amb plaques amb filferros que cobreixen la superfície exterior de les dents. Aquests retenidors s’han de fer servir tothora durant els primers dotze mesos i després només per dormir.

Els retenidors fixos consisteixen en un filferro fix adherit a la part posterior de les dents frontals i està indicat en casos en què cal una retenció més exigent o prolongada. Aquests retenidors s’acostumen a conservar tota la vida.

Un altre ús dels retenidors és ajudar les persones amb trastorn temporomandibular. Aquest trastorn és generalment el resultat d’un problema de bruxisme, que consisteix a carrisquejar les dents mentre es dorm, cosa que pot provocar mal a les dents i la mandíbula o mal de cap. Els retenidors poden ajudar a evitar-ho, ja que impedeixen que la boca es tanqui del tot.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques