Tornar al Blog

Símptomes físics de la menopausa que afecten la salut dental

menopausa adeslas dona adulta
27/06/2019 |

La menopausa pot portar uns problemes de salut oral que els metges i odontòlegs han de tenir en compte. Els mateixos processos que generen símptomes físics com la pèrdua d’os a la columna vertebral i al maluc, també poden provocar que es perdi l’os alveolar dels maxil·lars, i això pot causar la malaltia periodontal i l’afluixament i pèrdua de les dents.
Aquest problema es deu en gran part al fet que els canvis hormonals provoquen processos inflamatoris i pèrdua òssia (osteoporosi). En la menopausa, els nivells d’estrògens disminueixen ràpidament, i això pot conduir que la pèrdua òssiasigui sistèmica i, en conseqüència, es perdin les dents.
Es considera que l’osteoporosi és un factor de risc per a la malaltia periodontal. De fet, la pèrdua d’os alveolar no només es relaciona ambl’osteoporosi, sinó també amb l’osteopènia, que significa ‘pèrdua de densitat òssia’.
La susceptibilitat a la periodontitis augmenta progressivament després de la menopausa, i la causa principal n’és la placa bacteriana.

Recomanacions i prevenció

És desitjable que tant l’osteoporosi com la malaltia periodontal es diagnostiquin de manera precoç, per poder iniciar el tractament al més aviat possible i prevenir fractures i que es perdin dents.
La millor cobertura contra la malaltia és una higiene dental regular per eliminar el biofilm de placa bacteriana que es crea sota la línia de les genives. En definitiva, els metges que atenen les dones postmenopàusiques han d’estar atents i animar-les perquè visitin regularment l’odontòleg per prevenir i tractar precoçment els trastorns orals.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques