Tornar al Blog

Retrognàtia: què és i com afecta les persones que en tenen?

Retrognàtia i mandíbula: què és i com afecta les persones que en tenen? - Adeslas Dental
20/09/2023 |

La retrognàtia és una condició en la qual la mandíbula inferior està endarrerida en comparació amb la mandíbula superior, cosa que dona com a resultat una aparença facial desproporcionada i un perfil facial pla.

Aquesta condició la poden causar problemes en el desenvolupament ossi o factors hereditaris, entre moltes altres causes.

Les persones amb retrognàtia poden experimentar problemes de mossegada i dificultats per parlar o mastegar, i poden tenir una aparença facial que els causi incomoditat o autoestima baixa. Afortunadament, la retrognàtia la pot tractar un ortodoncista o un cirurgià maxil·lofacial.

Causes de la retrognàtia

La retrognàtia la poden causar una àmplia varietat de factors, que inclouen:

 • Problemes de desenvolupament ossi: el desenvolupament anormal del crani i la mandíbula pot causar la retrognàtia.
 • Herència: la retrognàtia pot ser traspassada de pares a fills a través dels gens.
 • Lesions: una lesió a la mandíbula o a la cara pot causar la retrognàtia.
 • Mals hàbits: fer la pipa o utilitzar xumet durant molt temps també pot causar retrognàtia.
 • Problemes de creixement: la retrognàtia la pot causar un creixement insuficient de la mandíbula inferior durant la infància i l’adolescència.
 • Malalties: algunes malalties, com l’artritis reumatoide, també poden causar la retrognàtia.
  • Síndrome de Pierre Robin: aquesta síndrome afecta la mandíbula i la llengua i bloqueja les vies respiratòries.
  • Microsomia hemifacial: en aquesta condició, un costat de la cara està subdesenvolupat.
  • Síndrome de Nager: és una condició rara que afecta tant la mandíbula com les galtes. També afecta el desenvolupament de mans i braços.
  • Síndrome de Treacher Collins: en aquesta condició, diversos ossos de la cara, inclosa la mandíbula, queden afectats.
 • Cirurgia per extirpar un tumor: extirpar un tumor de la boca pot alterar la mandíbula inferior i conduir a la retrognàtia.
 • Traumatismes facials o fractures: els traumatismes o fractures durant la infantesa poden afectar el desenvolupament adequat de la mandíbula.

Complicacions a causa de la retrognàtia

Amb la retrognàtia, hi pot haver una dificultat amb la desalineació de la mandíbula que afecti encara més la capacitat de menjar o parlar

Els nadons amb aquesta afecció acostumen a presentar problemes per succionar, per fer servir biberons o mamar, ja que se’ls fa difícil aferrar-se al mugró. Les dents es desalineen a mesura que la criatura creix. També s’amunteguen o es col·loquen inusualment.

Aquesta posició irregular de les dents fa que sigui difícil mossegar i mastegar els aliments. També hi ha una tendència a desenvolupar un trastorn de l’articulació temporomandibular que causa dolor i espasmes musculars.

Aquesta condició també pot comportar problemes per respirar, especialment quan es dorm. Pot ser que la persona ronqui a causa de la restricció de les vies respiratòries. En casos greus, es pot produir apnea del son per la interrupció de la respiració diverses vegades durant la nit.

La retrognàtia acostuma a anar acompanyada d’anquiloglòssia, que provoca el que es coneix com a llengua frenada.

Quins tractaments hi ha per a la retrognàtia?

El tractament per a la retrognàtia pot incloure ortodòncia, amb un tractament que redreça les dents i les mou endavant per buscar una posició més adequada.

En casos més greus, en què amb l’ortodòncia no n’hi ha prou, cal cirurgia ortognàtica, en què es fa una operació a la mandíbula inferior per mobilitzar-la i reposicionar-la més endavant.

En alguns casos, també pot caldre fer servir implants dentals per millorar la mossegada i la funció dental si hi ha absències.

Tractament de la retrognàtia en nadons

El més habitual és que es corregeixi abans dels tres mesos de vida, però és important valorar-ho bé perquè no afecti la lactància i, per tant, l’alimentació del nadó.

També és important controlar la capacitat del nadó per respirar. Es fan radiografies i estudis del son. Si tenen apnea obstructiva del son, els valoren equips mèdics multidisciplinaris per estudiar com es pot conduir la mandíbula a una posició favorable.

En funció tant de l’origen de la patologia com del nivell d’afectació, el tractament s’abordarà de maneres diferents.

En els casos en què la retrognàtia no se solucioni sola, es pot recórrer a un fisioterapeuta pediàtric. Mitjançant teràpies orofacials, aquests professionals aconsegueixen prevenir, i fins i tot corregir, alteracions dels músculs orofacials del nadó, cosa que ajuda a millorar la retrognàtia durant el desenvolupament.

Tractament de la retrognàtia en infants i adolescents

En infants, si la retrognàtia no és greu, no es nota fins a la primera infància. Per modificar el creixement i millorar l’alineació de les dents, haurà de tractar la criatura un odontopediatre o un ortodoncista mitjançant intervencions amb ortopèdia dentofacial i ortodòncia.

Els tractaments biomecànics com els aparells d’ortodòncia es fan servir en ortopèdia dentofacial per canviar la posició de la mandíbula i l’activitat muscular.

La mandíbula inferior se situa en una posició més avançada mitjançant aparells funcionals. Aquests aparells promouen el creixement mandibular.

Tractament de la retrognàtia en adults

En adults, normalment l’únic tractament possible és la cirurgia ortognàtica. Aquesta cirurgia d’avançament maxil·lomandibular pot ser necessària si la mandíbula encara és retrognàtica quan s’ha deixat de créixer.

En aquesta mena de cirurgies s’avancen tant la mandíbula superior com la inferior. L’ortodòncia és necessària tant abans de la cirurgia com després per posicionar i alinear les dents.

En els casos en què la retrognàtia mandibular contribueix a l’apnea del son, cal fer servir una màquina de pressió positiva contínua a les vies respiratòries (CPAP) per millorar la respiració.

En apnees lleus també hi ha possibilitat de fer servir aparells intraorals nocturns d’avançament mandibular, que obliguen la mandíbula a estar en una posició més avançada, de manera que s’obre la via de pas de l’aire, disminueixen els roncs i millora la respiració. Per obtenir aquesta mena d’aparells, cal la valoració d’un odontòleg.

És important que les persones amb retrognàtia busquin tractament per millorar l’aparença facial i la qualitat de vida. Odontòlegs experts en ortodòncia i els cirurgians maxil·lofacials poden ajudar a determinar la millor opció de tractament per a cada cas, sempre de manera individualitzada.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques