Tornar al Blog

Què puc fer si es trenca la pròtesi dental?

Com cal reparar una pròtesi dental trencada
17/08/2022 |

La ruptura d’una pròtesi dental amovible o dentadura postissa és una preocupació greu que impedeix que es puguin mantenir els hàbits normals quan parlem i mengem. Si la pròtesi es parteix per la meitat, és important que contactis amb l’odontòleg perquè et doni una solució al més aviat possible i puguis tornar a la normalitat.

Una dentadura postissa trencada no només fa que les tasques quotidianes com mastegar, menjar, empassar i parlar siguin difícils, sinó que també, estèticament, perjudica el somriure i provoca inseguretats. 

En general, és la dentadura superior la que normalment pateix més fractures, encara que això també pot passar a una dentadura inferior. Una de les complicacions més greus de les pròtesis completes és la fractura. Siguin quines siguin les circumstàncies, caldrà que la dentadura es repari ràpidament.

Com cal reparar pròtesis dentals trencades? 

El tipus i la causa de la ruptura influeixen en la possibilitat d’arreglar o no la dentadura postissa. A vegades es pot reparar la pròtesi a la mateixa visita a la clínica dental. Si, per exemple, s’ha desprès de la pròtesi una peça de l’acrílic rosa o s’ha esquerdat una dent, això es pot solucionar a la mateixa consulta.

El problema s’esdevé quan la dentadura es parteix per la meitat. Reparar casos així només es pot esmenar amb un protètic, cosa que requereix enviar-la al laboratori dental per inspeccionar-la i arreglar-la. En funció del laboratori dental amb què treballi la clínica, la restauració pot trigar d’un dia a una setmana.

En el cas que la pròtesi dental es trenqui, és important que vagis a la clínica dental immediatament. En cas de no poder-hi anar, hi ha altres solucions no recomanables, però que es poden dur a terme quan no queden més opcions: enganxar la pròtesi amb cola de cianoacrilat. Tot i que no s’aconselli, si no tens cap més solució, assegura’t d’aplicar la cola només a les zones esquerdades on s’ha produït la ruptura. Convé usar un pinzell petit per aplicar la cola. No convé abocar-la directament del pot, ja que es podria escampar per la resta de les dents i en conseqüència seria complicat retirar-la quan s’arregli. Aquesta mena de reparació temporal l’has de fer sempre fora de la boca. Cal mantenir les peces juntes fermament fins que la cola s’hagi endurit del tot.

Tot sovint no es pot controlar l’estat de la dentadura postissa, però en molts casos una dentadura postissa es trenca per accidents que es podrien haver evitat. Si la dentadura postissa s’ha fracturat perquè ja no s’ajusta correctament, el dentista pot recomanar un rebasament de la pròtesi. Si la dentadura postissa és vella i està gastada, el dentista és probable que recomani fer una pròtesi nova que s’ajusti millor. La pèrdua d’ossos és comú per a totes les persones que porten pròtesis amovibles i, amb freqüència, sol augmentar amb el temps.

Una geniva retreta retinguda amb implants dentals és una excel·lent opció per ajudar a retardar i fins i tot prevenir la pèrdua òssia. Aquestes retraccions de geniva fetes a mida s’ajusten millor i proporcionen més confiança durant les activitats quotidianes, com ara menjar, beure i parlar. 

Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción

Cures i manteniment de pròtesis

És important assegurar-se que la cura i manteniment de les pròtesis dentals siguin òptims per evitar problemes. Les dentadures postisses poden semblar molt fortes, i ho són fins a cert punt. Tanmateix, tenen les seves limitacions i és per això que cal vigilar. Les dents es poden afluixar i fins i tot trencar des de la base si es mastega una cosa molt dura. A més, qualsevol part de la pròtesi es pot fracturar, estellar o trencar si es colpeja quan es neteja.

Per mantenir en perfecte estat les pròtesis dentals recomanem:

  • Esbandir i netejar la pròtesi després de cada menjada. Això ajuda a eliminar les partícules de menjar que s’hi puguin haver allotjat.
  • Manipular la pròtesi amb cura. Deixant caure les dentadures postisses és com es fracturen més freqüentment. És important no doblegar els ganxos i recomanem posar una tovallola al lavabo quan s’estigui manipulant la pròtesi fora de la boca i així evitar cops si rellisca.
  • Raspallar les dentadures postisses cada dia. Cal revisar que no s’hi acumuli res que les pugui danyar.
  • Algunes pròtesis necessiten estar en remull durant la nit, ja que s’han de mantenir humides per prolongar-ne la vida útil. L’odontòleg t’informarà de les particularitats de la mena de pròtesi que portis i la classe de manteniment que necessita.

Per evitar futurs contratemps, és essencial adonar-se que la prevenció és una part crucial de la preparació i prevenció de qualsevol mena d’urgència dental. Qualsevol mena de pròtesi dental es deteriora amb el temps, però també poden durar molt de més amb la cura adequada.Un bon manteniment de les pròtesis dentals pot garantir-ne la comoditat, que funcionin com cal i llueixin naturals. Informa’t dels nostres tractaments de pròtesis dentals i demana hora a la clínica Adeslas més pròxima.

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques