Tornar al Blog

Quantes radiografies dentals es poden fer a l’any sense riscos?

quantes radiografies dentals es poden fer a l'any sense risc
06/08/2020 |

Les radiografies dentals són unes proves habituals en molts tractaments odontològics.

L’exposició a la radiació preocupa moltes persones, cosa que les porta a preguntar-se quantes radiografies dentals es poden fer a l’any sense riscos per a la salut, però això es deu principalment a un desconeixement del nivell de radiació que es pot considerar perillós.

En què consisteix una radiografia dental?

Les radiografies dentals són imatges de les dents que els dentistes fan servir per avaluar la salut bucal.

Aquestes radiografies es fan amb baixos nivells de radiació per capturar imatges de l’interior de les dents i les genives. Això ajuda els odontòlegs a identificar problemes, com càries, infeccions a l’os o dents impactades.

Les radiografies dentals són eines molt comunes i són tan importants com les exploracions intraorals.

Freqüència

El més habitual és fer radiografies anualment, durant la revisió rutinària, per descartar la presència de possibles anomalies o patologies. Si s’està seguint l’evolució d’un problema o d’un tractament dental, el normal és que aquestes radiografies es facin amb més freqüència.

Factors que afecten la freqüència

Els factors que afecten la freqüència amb què es fan radiografies dentals poden incloure:

● L’edat.
● La salut bucal actual.
● Qualsevol símptoma de malaltia oral.
● Els antecedents de malaltia de les genives o càries.

Si aneu per primera vegada a la clínica dental, probablement se us sotmetrà a radiografies dentals perquè el nou odontòleg pugui obtenir una imatge clara de la situació i la salut dental.

Els nens poden necessitar radiografies dentals amb més freqüència que els adults, ja que experimenten canvis més ràpidament i s’ha de controlar el creixement de les dents permanents.

Tipus de radiografia

A les clíniques es fan servir diferents sistemes radiogràfics, segons el tipus d’informació que es vulgui obtenir.

Radiografia ortopantomografia

Se sol fer servir per obtenir informació anatòmica general de la boca, principalment en la primera cita, per tenir una visió general de la situació del pacient. Mostra l’estat de les arrels i si hi ha alguna dent impactada.

Cefalometria

També es diu teleradiografia lateral de crani, i no es considera una prova radiogràfica.

Consisteix a obtenir informació de les dimensions del crani i la mandíbula des d’una vista lateral.

Aquesta modalitat es fa servir per identificar maloclusions i planificar els tractaments d’ortodòncia.

Tomografia axial computeritzada

El TAC dental és la prova més comuna en tractaments d’implants. Per mitjà de raigs X, es mostra una imatge tridimensional completa de dents i ossos.

Radiografia periapical

Mitjançant la introducció d’una placa dins de la cavitat oral, s’aconsegueix una imatge d’una dent completa (corona i arrel).

Són perilloses les radiografies?

Si bé les radiografies dentals impliquen radiació, els nivells exposats són tan baixos que es consideren segurs tant per a infants com per a adults.

En el cas concret de les radiografies dentals, com que estan localitzades, el pacient rep menys radiació que en les radiografies generals, gràcies als elements de protecció que es fan servir.

Mesurament de la radiació

El dany que produeix la radiació en el cos humà es mesura amb una magnitud que es diu dosi de radiació, la unitat de la qual és el sievert (Sv), i per al càlcul de les radiografies se sol fer servir la mil·lèsima d’aquesta unitat, el mil·lisieverts (mSv), segons el Consell de Seguretat Nuclear.

Protecció davant de la radiació

Actualment, és més habitual fer servir radiografies digitals, en lloc de radiografies convencionals revelades en plaques, amb què els riscos d’exposició a la radiació encara són més baixos.

A més, es col·loca un davantal de plom sobre el pit, l’abdomen i la regió pelviana per evitar qualsevol exposició innecessària dels òrgans vitals a l radiació. També es pot fer servir un collarí plomat per protegir la tiroide.

Radiografies dentals durant l’embaràs

L’embaràs és una excepció a la regla. Les dones que estan embarassades o creuen que ho poden estar han d’evitar tota mena de radiografies, ja que la radiació no es considera segura per als fetus que s’estan desenvolupant.

Preparació per a una prova radiogràfica

Les radiografies dentals no requereixen una preparació especial. L’aparell de raigs X es col·loca al costat del cap i el captador es col·loca a l’interior de la boca per captar les radiografies que cal estudiar.

Quan les imatges estan a punt –al moment, en el cas de les radiografies digitals–, els odontòlegs les revisen i verifiquen si hi ha anormalitats o patologies. Si hi ha problemes, com ara càries o quists, es discuteixen les diferents opcions de tractament disponibles.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques