Tornar al Blog

Quins són els símptomes de l’osteoporosi mandibular

osteoporosi mandibular
08/06/2022 |

L’osteoporosi no és una malaltia específica de la boca, ja que afecta els ossos de tot el cos, però en aquest article veurem com pot influir en la nostra salut i estètica bucodental.

Què és l’osteoporosi?

L’osteoporosi és una malaltia esquelètica generalitzada que es caracteritza per la disminució de la densitat de la massa òssia i la degradació de la microestructura del teixit ossi.

A causa d’això, els ossos es tornen més porosos, augmenta la quantitat i la mida de les cel·les i les cavitats que hi ha a l’interior, cosa que incrementa la fragilitat del teixit ossi i, per tant, el risc de fractures.

Quines són les causes de l’osteoporosi?

Tot i que hi ha diversos factors, com ara la deficiència de calci i vitamina D, el sedentarisme i els factors genètics, la deficiència d’estrògens en la menopausa és la principal etiologia coneguda, ja que els estrògens s’encarreguen de regular la remodelació òssia i quan ja no se’n produeixen es desencadena un desequilibri en la remodelació òssia, cosa que comporta fragilitat òssia i un augment del risc de fractura.

Com pot afectar l’osteoporosi a la salut bucodental?

L’osteoporosi i la pèrdua de dents són problemes de salut que afecten molta gent gran. Aquesta malaltia pot afectar qualsevol os del cos, tot i que els ossos del maluc, la columna vertebral i el canell són els més afectats.                                

Sembla que hi ha un cert vincle entre l’osteoporosi i la pèrdua òssia en els ossos maxil·lars.  L’os alveolar suporta i ancora les dents. Quan els maxil·lars es tornen menys densos, pot donar lloc a la pèrdua de dents.                     

Pèrdua de densitat òssia i periodontitis 

La periodontitis és una infecció crònica que afecta les genives i els ossos que aguanten les dents. Els bacteris i el propi sistema immunitari del cos descomponen l’os i el teixit connectiu que mantenen les dents al seu lloc. Amb el temps, les dents es poden afluixar, poden caure o pot ser que s’hagin de treure a causa d’aquesta patologia.  

Tot i que la pèrdua de dents és una conseqüència ben documentada de la periodontitis, la relació entre la periodontitis i la densitat òssia esquelètica no és tan clara. És possible  que la pèrdua de densitat mineral òssia alveolar deixi l’os més susceptible als bacteris periodontals, augmenti el risc de periodontitis i, en conseqüència, de perdre dents.          

Tractaments dentals en l’osteoporosi

Implants dentals   

Els implants dentals s’han convertit en una opció de tractament comú i freqüent per substituir les dents perdudes. L’avaluació de la condició mèdica dels pacients és essencial per planificar correctament el tractament. Les diferents condicions sistèmiques que poden presentar els pacients poden arribar a ser un gran desafiament per als dentistes. 

L’èxit dels implants dentals depèn en gran mesura de l’osteointegració. Els factors que interfereixen amb la osteointegració actuen com una amenaça potencial per al pronòstic de l’implant. Per tant, l’osteoporosi es considera una condició qüestionable a l’hora de col·locar implants dentals. No obstant això, els diferents estudis demostren que els pacients amb osteoporosi no semblen tenir un risc significativament més gran de fracàs dels implants. Per tant, l’osteoporosi no és una contraindicació per al tractament amb implants dentals

Bifosfonats i osteonecrosi 

No se sap del cert si els tractaments per a l’osteoporosi tenen el mateix efecte beneficiós sobre la salut bucal que sobre els altres ossos de l’esquelet. No obstant això, es té l’esperança que els esforços per optimitzar la densitat òssia de l’esquelet tinguin un impacte favorable en la salut dental.

Els bifosfonats són el grup de medicaments disponibles per tractar l’osteoporosi. Aquests medicaments actuen com a inhibidors de la reabsorció òssia, cosa que augmenta la densitat òssia, en unir-se a la matriu òssia i alentir l’activitat osteoclàstica (que destrueix els ossos), de manera que facilita l’eficàcia osteoblàstica (que enforteix els ossos).

El seu ús s’ha relacionat amb el desenvolupament d’osteonecrosi de la mandíbula, un motiu de preocupació a l’hora de fer tractaments dentals.               

L’osteonecrosi es caracteritza per l’exposició de l’os a través d’una ferida sense que hi hagi una millora en un període 3 a 6 mesos. El risc és més gran en pacients que reben grans dosis de bifosfonats intravenosos, teràpia utilitzada per tractar el càncer. L’aparició d’aquesta patologia és rara en persones que prenen bifosfonats en forma oral per tractar l’osteoporosi, tot i que sí que hi ha un petit percentatge d’aparició.            

Els símptomes de l’osteonecrosi inclouen un retard en la curació després d’una extracció dental o una altra cirurgia oral, dolor, infecció de teixits tous i inflor, entumiment, parestèsia o os exposat.

Nueva llamada a la acción
Calcula el precio de tus implantes en un minuto
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques