Tornar al Blog

Què són la microdòncia i la macrodòncia? Causes i tractament

la microdòncia i la macrodòncia
01/10/2019 |

La microdòncia i la macrodòncia són anomalies dentals que normalment es deuen a influències hereditàries i ambientals.

La microdòncia es refereix a dents que són més petites del que és habitual, mentre que la macrodòncia es refereix a dents que són més grans del que és habitual.

Hi ha una correlació directa entre la microdònica i l’agenèsia o absència congènita de dents, també coneguda com a hipodòncia.

Així mateix, hi ha una associació semblant entre macrodòncia i hiperdòncia, anomalia que es manifesta amb la presència d’un nombre més gran de dents del que és habitual. A aquestes dents extra se les anomena supernumeràries.

Causes i conseqüències de la microdòncia i la macrodòncia

La falta de dents mostra un fort predomini femení, i les persones afectades exhibeixen dents que són més petites del que és normal i, sovint, amb una forma més simplificada. Per contra, les dents supernumeràries indiquen un predomini masculí, amb dents que són més grans del que és normal i sovint una anatomia més complexa.

La microdòncia o macrodòncia generalitzades són rares i generalment s’observen en associació amb una disfunció de la pituïtària. En contrast, la microdòncia aïllada és més freqüent, sobretot en els incisius laterals superiors o els tercers molars. La macrodòncia localitzada és menys comuna, i pot ser difícil de diferenciar de la fusió.

Tractaments per a la microdòncia i la macrodòncia

El tractament en aquests casos és principalment estètic. Actualment, hi ha múltiples tècniques que poden remodelar i millorar la mida de les dents, tant dels qui pateixen microdòncia com dels qui pateixen macrodòncia.

L’objectiu principal d’aquestes tècniques o tractaments és restaurar la dent o les dents afectades per donar-los una aparença més semblant a les dents de mida normal.

Segons la gravetat, el tractament es pot fer amb resines compostes, col·locant facetes o col·locant corones per aconseguir canviar-ne tant la mida, augmentant-la en el cas de les dents microdòntiques o disminuint-la en el cas de dents macrodòntiques, i també la forma de les dents afectades amb l’objectiu de proporcionar un somriure més harmònic.

En casos més greus és possible que calgui ortodòncia combinada amb tractaments restauradors per tancar els espais que hi ha entre les dents, en cas que siguin excessivament grans.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques