Tornar al Blog

Què és una llaga?

llagas boca niño
13/12/2018 |

La salut dental no es limita a les dents. Es poden desenvolupar llagues o irritacions dins de la boca i al voltant seu. Les llagues a la boca són afeccions comunes que afecten moltes persones en algun moment de la vida.

Aquestes llagues poden aparèixer en qualsevol dels teixits tous de la boca, inclosos els llavis, les galtes, les genives, la llengua, el sòl de la boca i el paladar.

Les úlceres bucals, també anomenades estomatitis aftoses o aftes, són irritacions lleus, doloroses, de forma ovalada a l’interior de la boca, de color vermell, blanc o groc.
Generalment, s’acostumen a curar soles al cap d’una o dues setmanes.
Les úlceres bucals es presenten en diferents varietats i poden tenir diverses causes, des de qüestions quotidianes menors fins a malalties greus.

Les causes principals són:

  • Irritació provocada per un traumatisme, per una simple mossegada, pel frec d’un filferro d’ortodòncia que s’ha deslligat, una pròtesi que no encaixa correctament o una vora esmolada d’una dent trencada o una obturació.
  • Infeccions per bacteris, virus o fongs.
  • Símptoma relacionat amb una malaltia o trastorn sistèmic, com la malaltia de Crohn, la malaltia celíaca o la deficiència de vitamines.

Aquesta mena de llagues no s’encomanen. Es pot ser més propens a patir-les a causa d’un sistema immunològic afeblit per una malaltia o per estrès, per canvis hormonals o per una deficiència de vitamines, especialment, de B-12.

En general, l’aparició d’úlceres bucals no necessita un diagnòstic per part del metge de capçalera o de l’odontòleg. No obstant això, és important consultar-los si les llagues no desapareixen o empitjoren després d’un parell de setmanes.
Perquè es curin més de pressa és important glopejar aigua salada i prendre aliments freds, evitar aliments calents, picants, salats, amb cítrics i alts en sucre, i també evitar el tabanc i l’alcohol.

Si consultes l’odontòleg, és possible que et recepti un analgèsic, un medicament antiinflamatori o un gel esteroide. Si les llagues són el resultat d’una infecció viral, bacteriana o per fongs, l’odontòleg et podria prescriure un medicament per tractar la infecció.

En tots els casos, mantenir una bona higiene oral ajudarà a fer que les úlceres no empitjorin i es curin ràpidament.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques