Tornar al Blog

Problemes de fre lingual

Problemes de fre lingual
26/03/2020 |

El fre lingual és un plec de membrana mucosa que s’estén des del sòl de la boca fins a la línia mitjana de la superfície inferior de la llengua.

Per a què serveix el fre?

En general, el fre lingual fa diverses funcions: la principal és donar suport a la llengua i ajudar a limitar-ne el moviment en diferents direccions. Per això, té un paper important a l’hora de parlar, menjar i empassar.

Qualsevol deficiència anatòmica o funcional del fre lingual pot tenir un impacte en les funcions de la llengua.

Anquiloglòssia

En alguns casos, el fre lingual es pot estendre des de la punta de la llengua fins a unir-se a la geniva lingual entre els incisius centrals mandibulars. Aquesta longitud més curta inhibeix el moviment de la llengua i crea anquiloglòssia (lligament de la llengua).

La anquiloglòssia és una deformitat anatòmica que causa un moviment limitat de la llengua i sovint presenta desafiaments mèdics, com ara problemes per succionar en els lactants; possible impacte en la parla; dificultat per menjar certs aliments; problemes amb l’oclusió inferior a causa de la pressió de la llengua —que es troba en un nivell inferior— sobre la mandíbula, i apnea obstructiva del son, possiblement causada per canvis en el desenvolupament facial i augment de la respiració bucal.

El fre lingual curt generalment es diagnostica durant un examen físic.

Tractament

El tractament d’un fre lingual curt pot ser controvertit. Si no s’observen dificultats d’alimentació o desenvolupament, l’enfocament pot ser una espera vigilant, ja que el fre lingual es pot allargar amb l’edat.
En altres casos, el fre lingual curt persisteix sense causar problemes. En alguns casos, la consulta amb un logopeda pot ajudar pel que fa a la parla.

El tractament quirúrgic pot ser necessari per a bebès, infants o adults si el fre lingual curt causa problemes. Els procediments quirúrgics inclouen la frenotomia o la frenoplàstia.

La frenotomia consisteix a tallar el fre. El procediment és ràpid i les molèsties són mínimes, ja que hi ha poques terminacions nervioses o vasos sanguinis en el fre lingual. .

La frenoplàstia és un procediment més extens si es necessita reparació addicional o si el fre lingual és massa gruixut per a una frenotomia. Després d’una frenoplàstia es poden recomanar exercicis de la llengua per millorar-ne el moviment i reduir la possibilitat de cicatrius.

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques