Tornar al Blog

Postoperatori i recuperació per extracció del queixal del seny

Postoperatori i recuperació per extracció del queixal del seny
07/04/2021 |

L’extracció dels queixals del seny és un procediment força habitual quan aquests impacten i no erupcionen totalment. En aquest article ens centrem en la recuperació després d’una cirurgia d’extracció dels queixals del seny, però anem per parts:

Els queixals del seny

Els queixals del seny, també anomenats extremers o tercers molars, són les últimes dents permanents que erupcionen a la boca.

Aquestes dents solen aparèixer entre els 17 i els 25 anys d’edat, encara que algunes persones mai desenvolupen els queixals del seny. Per a d’altres, els queixals del seny erupcionen normalment, com els altres molars, i no causen problemes.

Moltes persones pateixen la impactació dels queixals del seny. Això es produeix quan els queixals del seny no tenen prou espai per erupcionar a la boca o per desenvolupar-se normalment. Els queixals del seny impactats poden erupcionar parcialment o no erupcionar en absolut.

Els queixals del seny impactats que no causen problemes i, per tant, no provoquen símptomes, normalment no s’extreuen.

Extracció dels queixals del seny

Si cal extreure els queixals del seny, l’odontòleg valorarà si el procediment es pot fer a la mateixa consulta dental. Tanmateix, si la dent està profundament impactada o si l’extracció requereix un abordatge quirúrgic en profunditat, es pot suggerir que la intervenció es faci en l’àmbit hospitalari.

L’extracció d’un queixal del seny gairebé sempre es fa amb un procediment ambulatori, la qual cosa significa que no cal ingrés hospitalari i es torna a casa el mateix dia.

D’altra banda, a més d’adormir l’àrea amb anestèsia local, hi ha la possibilitat de fer el procediment amb sedació per sentir-se més còmode durant el procediment.

Com és el postoperatori?

El postoperatori després de l’extracció d’un queixal del seny pot incloure:

Recuperació de l’anestèsia

Una vegada fet el tractament, si s’ha administrat sedació o anestèsia general, es passa a una sala de recuperació després del procediment. Si només s’ha administrat anestèsia local, el temps de recuperació és breu i es fa a la mateixa cadira dental.

Sagnat

És possible que s’exsudi una mica de sang el primer dia després de l’extracció. És important evitar escopir en excés per no desallotjar el coàgul de sang de l’alvèol. Es pot col·locar una gasa sobre el lloc de l’extracció pressionant, i reemplaçar-la cada 15-20 minuts, segons les indicacions de l’odontòleg o del cirurgià oral.

Dolor

L’odontòleg o el cirurgià oral prescriurà els analgèsics més apropiats segons l’evolució del procediment. Col·locar una compresa freda contra la mandíbula també pot alleujar el dolor.

Inflamació i hematomes

Qualsevol inflor de les galtes sol millorar al cap de dos o tres dies. Els hematomes poden tardar uns dies més a resoldre’s. A més dels antiinflamatoris que el professional prescriurà, col·locar-se gel intermitentment a la zona pot ajudar a disminuir la inflamació.

Sutura

En aquest tipus de cirurgies és normal col·locar punts de sutura. És possible que aquests es dissolguin al cap de poques setmanes o que calgui treure’ls, cas en què es programarà una cita amb l’odontòleg o el cirurgià oral.

Recomanacions en la recuperació

Descans

Segons el cas, hi ha la possibilitat que l’odontòleg, després de la cirurgia, recomani descansar la resta del dia. Habitualment les activitats normals es poden reprendre al dia següent, però durant almenys una setmana és convenient evitar les activitats extenuants, ja que podrien provocar la pèrdua del coàgul de sang de l’alvèol.

Hidratació

És important beure molta aigua després de la cirurgia i evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna, carbonatades o calents les 24 primeres hores. No s’ha de beure amb palleta durant almenys una setmana, ja que l’acció de succió pot desprendre el coàgul de sang.

Alimentació

Pel que fa al menjar, és recomanable ingerir aliments tous, com ara iogurt o puré, durant les 24 primeres hores. Convé evitar els aliments durs, calents o picants, ja que poden irritar la ferida.

Higiene bucodental

Durant les 24 primeres hores després de la cirurgia, és preferible no raspallar-se les dents, ni glopejar, ni escopir, ni fer servir col·lutori bucal. Generalment, s’indicarà que es reprengui el raspallat de les dents després de les 24 primeres hores i es recomanarà ser particularment curós prop de la ferida quirúrgica. També es recomanarà glopejar suaument aigua tèbia amb sal cada dues hores i després dels àpats durant una setmana.

Tabac

El consum de tabac està desaconsellat fins almenys 72 hores després de la cirurgia, i és recomanable esperar més temps si és possible. El consum de tabac després d’una cirurgia oral pot retardar la curació i augmentar el risc de complicacions.

Possibles complicacions en la recuperació

És important posar-se en contacte amb l’odontòleg o el cirurgià oral si passats uns dies després de la intervenció s’experimenten signes o símptomes com ara:

 • Dificultat per engolir o respirar
 • Sagnat excessiu
 • Febre
 • Dolor intens que no s’alleuja amb analgèsics
 • Inflamació que empitjora després de dos o tres dies
 • Mal sabor de boca que no s’elimina amb els glopeigs d’aigua amb sal
 • Pus que supura per la ferida
 • Entumiment persistent o pèrdua de sensibilitat
 • Sang o pus en la secreció nasal que podrien indicar una infecció
 • Dany als nervis
 • Altres complicacions greus

 

Necesito cita urgente
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques