Tornar al Blog

Mite o realitat: la pipa fa torçar les dents?

Nen amb Xumet i salut dental
23/08/2018 |

Les boques en desenvolupament poden créixer de manera incorrecta en algunes situacions en cas que la criatura faci servir pipa, fet que implica un desenvolupament anormal de les dents. Afortunadament, si la pipa s’utilitza de manera adequada, els nadons en poden fer servir i no arribaran a desenvolupar cap maloclusió.

Per què la pipa pot causar aquests efectes a la boca?

L’ús prolongat de la pipa influeix en la forma de la boca i en l’alineació de les dents, ja que a mesura que els nadons i les criatures maduren físicament, els maxil·lars creixen al voltant de tot el que es reté a l’interior de la boca de manera repetida.

De fet, a llarg termini, fer servir pipa de manera excessiva causa els mateixos efectes que fer la pipa amb el dit polze.

Conseqüències de l’ús prolongat de la pipa

La cura i higiene bucodental des que som bebès fins a l’edat adulta és sempre essencial. Encara que l’ús del xumet és una cosa molt comuna, s’ha de tenir especial cura i vigilància perquè no afecti de manera negativa en la formació de les nostres peces dentals.

Entre els principals problemes que sorgeixen de l’ús excessiu del xumet són:

  • Mossegades obertes, que provoquen que no hi hagi contacte entre els incisius superiors i els inferiors quan la boca està tancada. Aquest tipus de maloclusió pot generar-nos problemes a l’hora de menjar o, fins i tot, problemes en la parla, respiratoris…
  • Deformacions de la forma del paladar, fet que té com a conseqüència mossegades creuades posteriors. Això pot provocar-nos danys en les nostres dents, en les nostres genives o sentir dolor en mossegar o menjar.
  • Ressalt de les dents frontals superiors, que consisteix en la presència d’una projecció horitzontal marcada davant de les dents frontals inferiors.
  • Retard en la caiguda de les dents de llet frontals i obstaculització de l’erupció de les dents permanents si es fa servir pipa després dels 5 anys. D’altra banda, encara que les dents de llet no són els definitius, mereixen el mateix o major cura.

En definitiva, l’ús del xumet no està desaconsellat, si no que el seu ús ha de ser l’adequat per a evitar qualsevol problema a futur en la salut bucodental.

Nueva llamada a la acción
Resuelve tus dudas sobre odontopediatría
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques