Tornar al Blog

Et saps el nom de totes les dents? Aprèn-los aquí

Et saps el nom de totes les dents
11/07/2019 |

Les dents són els elements més durs del cos humà. Serveixen essencialment per mastegar, però també tenen un paper important en la parla.
En el següent article aprendrem el nom de totes les dents que formen la nostra boca a més de totes les parts que conformen la dent.
Una boca adulta normal té 32 dents que, a excepció dels queixals del judici, han erupcionat completament al voltant dels 12 anys. En la infància disposem d’un nombre menor de dents atès que l’espai bucodental és menor que en l’edat adulta.
Al seu torn, al voltant dels 18 anys és l’edat en la qual comencen a erupcionar els cordales. Aquestes dents són conegudes comunament com a queixals del judici i en moltes ocasions són extirpats, ja que poden provocar moviment d’altres dents en la boca i, fins i tot, dolor o molèsties si es troben impactades (sorgeixen en major freqüència en aquesta mena de dents i es tracta quan està clavat en la geniva o es troba en una posició tombada dins de la boca).

 

Nom de les dents

Una boca adulta normal té 32 dents que, sovint, amb l’excepció dels queixals del seny, han erupcionat completament cap als 12 anys.

  • Incisives: Són les primeres dents adultes que surten després de les dents primàries o dents de llet i constitueixen la major part del somriure. Hi ha vuit incisives a la boca; quatre al centre superior i quatre al centre inferior. Aquestes dents són característicament primes, tenen una vora estreta i estan adaptades per tallar.
  • Canines: Són les dents que s’assemblen més a les d’un depredador carnívor, com un tigre o un llop. Són punxegudes i afilades i se situen a cada costat de les incisives. Serveixen per esquinçar el menjar. N’hi ha quatre, en total, dues de superiors i dues d’inferiors.
  • Premolars: Estan situades entre les canines i les molars. N’hi ha vuit, en total: quatre de superiors i quatre d’inferiors.
  • Molars: Són les dents que més comunament associem amb la masticació. Són les més grans i tenen una superfície oclusal més plana que es fa servir per mastegar i moldre els aliments en peces petites i fàcilment consumibles. N’hi ha vuit, en total, quatre de superiors i quatre d’inferiors.
  • Queixals del seny, terceres molars o cordals: Són les últimes dents que erupcionen i ho fan cap als 18 anys, però sovint s’extirpen quirúrgicament per evitar el desplaçament d’altres dents. N’hi ha quatre, en total: dues de superiors i dues d’inferiors.

Parts de la dent

  • Esmalt: capa exterior, blanca i més dura de la dent. L’esmalt està fet principalment de fosfat de calci, un mineral dur com una roca.
  • Dentina: capa subjacent a l’esmalt. És un teixit que conté tubs microscòpics. Quan es fa malbé l’esmalt, la calor o el fred poden entrar a l’interior de la dent a través d’aquests túbuls i provocar sensibilitat o dolor.
  • Polpa: estructura interna més suau i viva de les dents. Els vasos sanguinis i els nervis formen la polpa.
  • Ciment: capa que recobreix la dentina, però només l’arrel de la dent. S’hi fixen les fibres del lligament periodontal.
  • Lligament periodontal: conjunt de fibres col·làgenes que uneixen les arrels de les dents fermament a les genives i a l’os alveolar.
Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques