Tornar al Blog

Mecànic o protètic dental: què és i quines funcions té

Mecànic dental
01/06/2022 |

En articles anteriors del blog hem parlat de professionals de la salut i l’estètica bucodental como l’endodontista o l’ortodontista. En aquest ens centrem en la figura del protètic o mecànic dental, al qual també se l’anomena tècnic dental, ja que aquesta professió és realment tècnica, a més d’artística i artesanal.

Funcions del mecànic dental   

El protètic dental és un membre de l’equip dental encarregat de dissenyar, crear i modelar elements imprescindibles per als tractaments odontològics, com poden ser:   

  • pròtesis dentals 
  • aparells d’ortodòncia   
  • fèrules dentals
  • cubetes d’impressió 
  • corones i ponts sobre dents naturals o sobre implants       
  • dispositius per evitar els roncs      

Les dentadures postisses, corones, ponts i aparells dentals que fabriquen tenen com a objectiu millorar l’aparença, la parla i la capacitat de mastegar dels pacients.       

Treballen segons les prescripcions dels odontòlegs o dentistes. Per confeccionar les diferents pròtesis i aparells fan servir una àmplia gamma de materials, com ara or, aliatges metàl·lics, porcellana i acrílic, entre molts altres. Les pròtesis que dissenyen i construeixen han de satisfer tant les necessitats estètiques com les funcionals de cada pacient.             

Gran part de la feina la fan a mà per afinar cada peça segons les especificacions exactes. Cada pacient és únic, així que no hi ha dues peces iguals i la precisió absoluta és fonamental per garantir que la pròtesi sigui còmoda i eficaç.           

Dins de la tecnologia dental hi ha diferents tipus de pròtesis:

  • Pròtesis fixes sobre dent natural, incloent-hi corones i ponts i pròtesis sobre implants
  • Pròtesis amovibles, incloent-hi dentadures postisses completes i dentadures postisses parcials

A més dels aparells auxiliars, com ara els protectors bucals.

A més dels protètics que dissenyen i fabriquen dentadures postisses, corones i ponts, també hi ha els tècnics especialitzats en ortodòncia, encarregats de fabricar aparells ortopèdics per corregir les posicions de les dents.

Com treballa el mecànic dental?

Aquests professionals han fet una formació clínica específica que els permet dissenyar, crear, construir i modificar aparells i pròtesis dentals per als pacients.    

El protètic dental no pot operar directament a la boca del pacient, aquest és el paper dels odontòlegs i dentistes. Les pròtesis i els aparells es creen al laboratori a partir d’impressions dentals preses per l’odontòleg, qui s’encarrega de fer el diagnòstic i de col·locar-les.              

Els mecànics dentals desenvolupen l’activitat professional en un laboratori, que és un centre sanitari que ha de complir tots els requisits i les garanties sanitàries que exigeix la llei.     

La importància de la digitalització en la indústria dental

Actualment, la digitalització està transformant totes les indústries, incloent-hi la indústria dental. El disseny i la fabricació digitalitzada són cada vegada més importants tant a les clíniques dentals com als laboratoris. Per això, molts fabricants han començat a oferir als professionals de l’odontologia una cartera important de productes, processos, sistemes i serveis per dissenyar i fabricar pròtesis dentals de manera digital. La gamma d’aquest tipus de tecnologia inclou escàners, fresadores, impressores en 3D, a més de diferents programes de software tant de disseny com de fabricació. Aquesta mena de tecnologia està establint nous estàndards en molts nivells.     

Gràcies a la digitalització, molts dels passos de processament es poden fer de manera més ràpida i eficient o fins i tot es tornen obsolets totalment. El risc d’errors es redueix considerablement. Les dades capturades digitalment romanen disponibles de manera permanent, cosa que facilita la reproducció del treball dental. A més, els processos digitalitzats proporcionen dades més precises i millors possibilitats de vis

ualitzar les opcions de tractament, cosa que ajuda a millorar la comunicació entre l’odontòleg i el tècnic dental i entre l’odontòleg i el pacient

La comunicació entre el dentista i el mecànic dental és un factor essencial per a l’èxit del tractament i, per tant, per aconseguir la satisfacció del pacient. Les noves tecnologies ajuden a fer que la comunicació entre el laboratori i la clínica dental sigui més efectiva.    

És ben clar que implementar noves tecnologies ajuda tant el protètic com l’odontòleg a fer treballs de més precisió i qualitat. No obstant això, la digitalització completa de tots els procediments dentals no és factible. El factor humà continua sent indispensable. Les habilitats manuals i la capacitat de personalitzar el treball dental per a cada pacient des d’un punt de vista estètic, continuen sent fonamentals per a l’èxit dels treballs.           

Els refinaments manuals continuaran sent indispensables.

L’odontologia digital és cada vegada més important. Els dentistes i protètics dentals tard o d’hora hauran de fer la transició a l’odontologia digital, sempre tenint en compte que els processos digitals es poden combinar fàcilment amb els mètodes manuals convencionals. La clau de l’èxit normalment és una combinació entre digital i analògic. L’odontòleg i el mecànic dental hauran de considerar les estratègies individuals que s’adaptin millor a cada cas per obtenir un bon resultat de tractament.

Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques