Tornar al Blog

Què és la maloclusió dental? Tipus i tractament

Maloclusion
24/09/2019 |

Els ossos maxil·lars dels nostres avantpassats eren molt més grans, i això contribuïa a fer que tinguessin una mossegada o oclusió més ideal. Hi solia haver més espai per incloure totes les peces dentàries, també els queixals del seny.

No obstant això, a causa dels canvis genètics i dietètics, la mida de la mandíbula s’ha reduït amb el temps i actualment moltes persones tenen algun tipus de maloclusió. 

Algunes desalineacions són lleus i no necessiten correcció, però molts altres casos requereixen una derivació a l’ortodoncista per aconseguir el somriure perfecte.

Tipus de maloclusió

Las maloclusions es classifiquen en tres categories: 

  • La classe I, on la relació entre els molars és normal però les altres dents presenten problemes com diastemes o apinyament. 
  • La classe II, on la mandíbula està massa enrere, fet que causa una sobremossegada i una relació molar deficient. 
  • La classe III, on la mandíbula sobresurt i causa una mossegada en la qual les dents inferiors es tanquen davant les dents superiors.

Causes de la maloclusió

Hi ha diferents causes de maloclusió entre les que destaquen el desajustament entre la mida dels maxil·lars i les dents, hàbits com xuclar-se el dit o empènyer les dents amb la llengua, o la manca o pèrdua prematura de peces dentàries. 

Tractament per a la maloclusió

En la majoria dels casos, el tractament implica ortodòncia. L’ideal és començar en la infància o adolescència, quan els ossos maxil·lars dels nens estan encara en desenvolupament. No obstant això, mai és tard per buscar un possible tractament en l’etapa adulta.

El tractament es fa normalment en fases i, de vegades, requereix de l’extracció de dents de llet o, fins i tot, de dents permanents. En alguns casos, especialment en classes III, la cirurgia pot ser necessària. Aquest procediment ortognàtic el fa el cirurgià maxil·lofacial i consisteix a escurçar la mandíbula per permetre la correcta alineació entre les dents.

 

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques