Tornar al Blog

Per què es tornen negres les genives?

Per què es posen les genives negres
10/09/2020 |

Mantenir unes genives en bon estat és molt important per a la salut i l’estètica bucodental, ja que la funció que tenen és subjectar les dents al seu lloc.

Un signe alarmant a priori és l’enfosquiment de les genives. Les causes de les genives negres poden ser diverses, però no t’espantis, la major part no són nocives per a la salut.

Unes genives sanes

Les genives estan formades per un teixit dur, fibrós i sensible. Serveixen d’unió entre les dents i l’os alveolar.

Acostumen a tenir un aspecte rosat, però de vegades desenvolupen taques negres o de color marró fosc, tot i que en la major part dels casos, com veurem, representen un problema més estètic que de salut.

No obstant això, de vegades els punts negres poden indicar una afecció més greu. Per estar-ne segurs, el millor és tractar amb l’odontòleg si es detecta l’aparició de taques fosques a les genives, especialment si també són doloroses o canvien de mida, forma o color.

La solució a les genives negres depèn directament de la causa que ho provoca.

Possibles causes de les genives negres

Els motius que les genives es tornin negres poden ser d’índole diferent. Mantenint una higiene bucodental correcta minimitzem el risc de patir-hi malalties associades.

Lesions a la boca

Les genives es poden lesionar com qualsevol altra part del cos. Caure de bocadents, menjar alguna cosa amb les vores esmolades i fins i tot raspallar-se les dents o fer servir fil dental amb massa força poden danyar les genives. Les moradures a les genives solen ser de color vermell fosc o violeta, però
també poden ser de color marró fosc o negre.

Aquestes lesions acostumen a curar-se per si soles sense necessitat de tractament mèdic. Si amb el pas del temps l’hematoma no remet és recomanable consultar-ho amb un odontòleg.

Hematomes d’erupció

Quan una dent està a punt d’erupcionar pot crear un quist ple de líquid. Aquest quist de vegades pot estar format per sang barrejada amb líquid, cosa que pot fer que es vegi morat fosc o negre. Quan un quist d’erupció té sang, s’anomena hematoma d’erupció. 

Els hematomes d’erupció són molt comuns en els infants, ja que surten tant amb les dents de llet com amb les permanents.

En general, desapareixen per si sols després que surti la dent. Si la dent no surt sola, l’odontòleg pot obrir quirúrgicament el quist per deixar que la dent surti correctament.

Tatuatges d’amalgama

Una altra causa que pot crear taques negres a la geniva són els anomenats tatuatges d’amalgama. Quan s’omple una cavitat amb un empastament d’amalgama de plata, és possible que quedi un dipòsit d’aquesta amalgama a les genives i que creï una taca fosca.  

Els tatuatges d’amalgama no es poden treure, però són inofensius i no necessiten tractament.  

Nevus blau

Un nevus blau és una piga inofensiva que és rodona i plana o lleugerament elevada. Els nevus blaus es poden veure negres o blaus i generalment es veuen com una piga a les genives.

Es desconeix la causa dels nevus blaus, però sovint es desenvolupen durant la infantesa o l’adolescència i són més comuns en les dones.

En general, no necessiten tractament. No obstant això, si la forma, el color o la mida comencen a canviar, l’odontòleg pot fer una biòpsia i extreure una part del nevus per analitzar-lo i descartar la possibilitat de càncer.

Melanoacantoma oral

El melanoacantoma oral és una afecció poc comuna que fa que es desenvolupin taques fosques en diferents part de la boca, incloses les genives. Aquestes taques són inofensives i tendeixen a aparèixer en persones joves.

Es desconeix la causa del melanoacantoma oral, però sembla estar associat amb lesions causades per la masticació o la fricció a la boca. Aquestes taques no requereixen tractament.

Càncer oral

El càncer dins de la boca també pot provocar genives negres. Altres símptomes associats amb el càncer oral inclouen llagues obertes, sagnat inusual i inflor a la boca. 

Per determinar si una taca la causa el càncer, l’odontòleg farà una biòpsia i utilitzarà diferents tècniques d’imatges, com una tomografia computada, per comprovar si el càncer s’ha disseminat.

Si la taca és cancerosa, es podrà extirpar quirúrgicament si no s’ha propagat. Si s’ha disseminat, la radioteràpia o la quimioteràpia poden ajudar a destruir les cèl·lules canceroses.

Beure grans quantitats d’alcohol i consumir tabac són els factors principals de risc per desenvolupar càncer oral. 

Conclusió i recomanacions

En definitiva, les taques negres a les genives acostumen a ser inofensives, però de vegades poden ser un signe de problemes de dentició en els nens o càncer oral. Si es nota una nova taca a les genives, és important informar-ne l’odontòleg. Fins i tot si la taca no és cancerosa, cal monitoritzar-la per detectar qualsevol canvi de forma, mida o color.

 

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques