Tornar al Blog

Escàner intraoral: què és i per a què serveix

Escàner intraoral
04/11/2021 |

La tecnologia està revolucionant el diagnòstic i la planificació dels tractaments d’odontologia en els darrers temps. L’escàner intraoral, per exemple, se situa entre les eines més importants que ajuden a millorar la satisfacció dels pacients.

Què és l’escàner intraoral?

L’escàner intraoral és un dispositiu electrònic que reprodueix en imatges 3D les estructures anatòmiques de la cavitat oral

Aquest dispositiu crea un document digital de la cavitat oral per poder treballar sobre aquest suport. En conseqüència, ofereix diversos avantatges quan es fa servir a la clínica dental.

Per a què s’usa l’escàner intraoral?

Es pot fer servir per efectuar dissenys de somriures en tractaments tant d’ortodòncia com de pròtesis:

En ortodòncia s’empra per a tractaments de:

En tractaments de pròtesis també es fa servir per dissenyar:

 • Incrustacions
 • Facetes dentals
 • Pròtesis fixes sobre dents i sobre implants
 • Pròtesis amovibles.

Quins tipus d’escàners intraorals hi ha?

Els escàners intraorals poden ser de dues menes, en funció del seu funcionament:

 1. Hi ha els escàners de tecnologia fotogràfica, que són els que capturen imatges individuals de les àrees que cal escanejar. És a dir, fan imatges individuals que el sistema fusiona per formar el model digital en 3D.
 1. D’altra banda, els escàners de tecnologia de vídeo, a diferència del tipus anterior, funcionen d’una manera molt similar a una càmera de vídeo. Això vol dir que registren en vídeo les àrees escanejades.

Com funciona la tecnologia de l’escàner intraoral?

Fins ara, el sistema tradicional emprat per representar la cavitat oral del pacient ha estat dur a terme impressions dentals amb materials com l’alginat o les silicones, els quals provocaven molèsties al pacient; per exemple el reflex nauseabund o el mal sabor dels materials. A més, això demana més hores de feina i hi poden haver errors o inestabilitat en la impressió, o bé laceracions en els marges i, si escau, cal fer un buidatge amb escaiola.

Avui dia, el flux de treball digital a les clíniques cada vegada és més habitual i emprar l’escàner intraoral ha simplificat el disseny de models. Per tant, el fet de dur a terme tractaments protètics o ortodòntics demana menys temps de feina en comparació amb el model tradicional de presa d’impressions.

En definitiva, el procés és més ràpid, més agradable i més còmode per al pacient. Probablement l’avantatge que fa més el pes és que els processos són més eficients i redueixen el temps de tractament.

Avantatges de l’escàner intraoral

A banda de l’eficàcia i la reducció de temps de treball, fer servir aquesta mena de tecnologia proporciona una altra sèrie d’avantatges:

 • Els models que s’obtenen amb aquest tipus de tecnologia són d’alta fidelitat. Si hi ha una cosa que destaca és la precisió i fidelitat a l’hora d’obtenir els models, perquè no hi ha inconvenients com són ara canvis volumètrics dels materials d’impressió i de l’expansió de l’escaiola, i l’aparició de bombolles, arrugues, esquerdes o fractures. D’aquesta manera, els errors es redueixen al màxim i les mesures consten d’una precisió increïble. Els escàners són tan precisos que es poden capturar models tant de dents naturals com d’implants.
 • Els defectes es poden corregir a l’instant. Si per cap motiu s’ha distorsionat una imatge, solament revisant la zona i escanejant-la una altra vegada es podrà rectificar sense problema.
 • La capacitat d’accedir als arxius digitals 3D sempre que es vulgui és possible; es creen i s’emmagatzemen de manera digital, cosa que afavoreix estalviar un espai físic que no permeten els models d’escaiola.
 • Es poden estalviar despeses quan s’envien els escàners al laboratori. Les impressions en aquest cas no es trameten de manera física, sinó que s’envien al laboratori a través del software de gestió del mateix escàner. 
 • En el moment d’escanejar es poden mostrar l’estat de les càries, les dents fracturades, la presència de càlcul i la posició actual de les dents, i això ofereix al pacient un coneixement fàcil d’entendre pel que fa a l’estat real de la seva boca

Tanmateix, hi ha limitacions dins de la pràctica de l’exploració amb els escàners intraorals. A hores d’ara l’escaneig és predictible dins d’uns paràmetres limitats i prou. És per això que l’aplicació de pròtesis sobre implants d’arcada completa, ponts de bretxes extenses i dentadures postisses completes no arriben a aconseguir un ajustament del tot precís, principalment perquè l’escaneig dels teixits tous i les insercions musculars actualment està molt limitat.

Tot i amb això, tenint en compte les limitacions està demostrat que fer servir aquesta mena de tecnologia simplifica el procés, facilita el diagnòstic, simplifica l’obtenció de models i millora l’efectivitat dels resultats.ç

Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques