Tornar al Blog

Quina és la diferència entre un dentista i un ortodontista?

diferències entre un dentista i un ortodoncista
03/09/2020 |

Tant els ortodontistes com els dentistes ajuden els pacients a, però de maneres diferents. En general, el terme dentista és el terme pel qual acostumem a definir sovint tots dos professionals, tot i que hi ha diferències entre dentistes i ortodontistes.

L’odontologia és una àmplia especialitat mèdica que s’ocupa de les dents, les genives i els ossos que les aguanten. Aquí hi englobem tots els dentistes.

D’altra banda, l’ortodòncia és una especialitat dins de l’odontologia que està enfocada a corregir mossegades, oclusions i la posició de les dents.

Aquests professionals, han estudiat el mateix?

Els odontòlegs i els ortodontistes segueixen els mateixos estudis universitaris inicialment, però els ortodontistes completen un entrenament addicional després de graduar-se de la facultat d’odontologia. És similar a l’especialització que en medicina es coneix com a MIR.

Per tant, tots els ortodontistes són odontòlegs o estomatòlegs, amb una formació addicional en aquesta matèria.

Funcions d’un dentista

Els odontòlegs tracten la salut bucal general dels pacients. Mitjançant revisions regulars, els dentistes poden detectar i tractar les càries, la malaltia de les genives i els problemes d’higiene bucal, i també poden extraure dents que no es poden salvar. Els dentistes també milloren la funció i l’aparença de les dents a través d’obturacions, facetes o corones en dents trencades, esquerdades, deformades o molt cariades.

També poden rehabilitar les absències dentàries mitjançant ponts, pròtesis removibles i, fins i tot, implants osteointegrats. A més, l’odontòleg revisa la boca per dins en busca de signes de malalties orals i aconsella sobre com es pot mantenir la salut oral. En definitiva, el dentista revisarà la salut de les dents, les genives i l’interior de la cavitat oral i recomanarà un especialista quan calgui.

Funcions d’un ortodontista

Els ortodontistes s’especialitzen a corregir l’alineació de les dents i a millorar la mossegada mitjançant la col·locació d’aparells i dispositius correctius, entre els quals hi ha els aparells ortodòntics tradicionals, els aparells linguals i els alineadors transparents.

És possible que el tracte amb l’ortodontista només es produeixi mentre duri el tractament d’ortodòncia, en canvi, el tracte amb l’odontòleg general serà de per vida. De fet, és molt important visitar regularment el dentista perquè ens faci una revisió i un examen per comprovar que no tinguem càries, placa o tosca a la boca. Anar al dentista cada 6 mesos o, com a mínim, un cop l’any, és molt important per mantenir i cuidar la salut bucodental.

La importància d’una ortodòncia

Els ortodontistes poden corregir les “mossegades deficients” mitjançant diferents tractaments, com ara els bràquets comuns, l’ortodòncia lingual, l’ortodòncia invisible… entre d’altres. L’odontòleg enviarà el pacient a l’ortodontista quan calgui, i l’ortodontista li recomanarà el tractament òptim per a cada cas concret entre els tipus d’ortodòncia que hi ha al mercat.

Corregir una mossegada deficient, derivada d’una mala alineació de la boca —per alguna lesió, per una pèrdua primerenca o tardana de les dents, com xuclar el polze en edats primerenques…— ens pot produir problemes a:

  • La masticació.
  • La parla.
  • La mandíbula.
  • Propensió a tenir més càries.
  • Propensió a tenir la malaltia de les genives.
  • Propensió a la pèrdua de la dent.
  • Desgast de l’esmalt dental.
  • Dificultat a l’hora de raspallar-nos i aconseguir una neteja correcta de les dents.

A més de poder corregir tots aquests problemes, l’ortodòncia proporcionarà un somriure sà, bonic i alineat.

Finalment, quan l’ortodontista pugui donar per acabat el tractament d’ortodòncia, haurem d’anar al dentista per fer, com a mínim, una revisió anual i una neteja dental per eliminar la tosca i les taques de les dents sempre que el dentista ens ho aconselli i ho consideri necessari.

 

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques