Tornar al Blog

Cures i manteniment de les facetes dentals

Cures i manteniment de les facetes dentals
24/08/2022 |

Tenir un manteniment correcte de les facetes dentals és crucial per allargar-ne la vida i millorar la salut bucodental. Quan els odontòlegs col·loquen les facetes, recomanen que es prenguin una sèrie de mesures preventives per protegir-les de possibles danys. Principalment el que s’ha de fer és prestar més atenció als hàbits d’higiene dental, perquè si es cuiden adequadament les facetes de porcellana, per exemple, poden durar gairebé 10 anys.

Els hàbits alimentaris i l’estil de vida en general poden ser responsables de la decoloració del color de les facetes dentals, així que cal vigilar amb certs aliments que podrien tacar-les.

No hi ha una regla estricta i ràpida pel que fa al manteniment de les facetes. Tanmateix, és recomanable revisar-les almenys cada 6 mesos. L’estat de les facetes té molt a veure amb la higiene bucodental i els hàbits de vida. Simples canvis, com ara triar una pasta de dents menys abrasiva o invertir en un raspall de dents de crins suaus, poden ser molt útils.

Si raspallar-se les dents, usar fil dental i fer-se controls i revisions dentals regulars amb el dentista són part de la rutina habitual, el manteniment de les facetes no serà tan difícil.

Classes de facetes i durada amb un manteniment adequat

Les dues varietats de facetes dentals més populars són les de porcellana i les de resina composta o compòsit. Les dues classes de facetes tenen funcions similars, però diversos nivells de durabilitat.

Generalment, les facetes dentals de porcellana poden durar almenys de 5 a 10 anys si es cuiden com cal. Les facetes de compòsit també arriben a durar com a mínim 5 anys si se segueix un pla constant d’higiene dental.

Com es pot allargar la durada de les facetes dentals

Quan ja s’han col·locat les facetes, la cura i manteniment posteriors depenen totalment d’un mateix. Els hàbits diaris d’higiene bucal i el fet de triar uns certs aliments poden tenir efectes dràstics en la longevitat de les facetes. Per fer que les facetes tinguin una vida llarga i saludable, és important:

Tenir una bona higiene bucodental

Després de col·locar les facetes, cal vigilar i tenir especial precaució. Els odontòlegs desaconsellen l’ús excessiu de tabac, els aliments foscos o les begudes que taquen, com el te o el cafè, el vi negre i les begudes de cola amb sucre.

Després de consumir aquestes begudes o aliments és convenient raspallar-se les dents i usar fil dental per disminuir l’acumulació de bacteris i evitar que les facetes dentals es taquin i es decolorin.

Dir que no als aliments durs o enganxifosos

Una de les primeres coses que cal fer després de col·locar-se les facetes és evitar ingerir aliments massa durs o enganxifosos; fan que les facetes pateixin danys substancials, com ara fractures o ruptures. Són, per exemple, el gel, la fruita i la verdura crues, la carn dura, els dolços, etc.

Mastegar aliments durs o enganxifosos podria fer que la faceta es desencaixés, es fracturés o causar qualsevol altre problema estètic. També pot provocar la irritació o recessió de les genives, cosa que esdevé un problema per a les facetes.

Evitar els aliments i begudes que taquen

Els aliments i begudes que taquen també són dolents per a les facetes. El vi negre pot causar taques notables en les facetes i en les dents naturals que a vegades resulten difícils d’eliminar. El te i el cafè també afecten les facetes i poden causar taques persistents.

D’altres aliments que també poden fer que es taquin les facetes són les pastanagues, la remolatxa, els cítrics, etc. El millor és limitar-ne el consum. Això ajuda a augmentar la vida útil de les facetes.

Raspallar-se les dents i fer glopejos de manera regular

Els hàbits constants d’higiene bucodental poden ser de gran ajuda a l’hora de mantenir les facetes. Idealment, s’ha de raspallar les dents amb un raspall de crins suaus després de cada àpat, especialment si es mengen aliments amb sucre. Si pel que sigui no es pot fer, cal mirar d’esbandir-se la boca després de l’àpat per minimitzar l’acumulació de bacteris.

Rentar-se la boca amb un producte bucal també ajuda a refrescar i netejar la boca després d’una menjada. És la manera més simple però efectiva de maximitzar la vida útil de les facetes. És important mantenir una bona higiene oral per evitar que es filtri menjar entre les facetes que podria provocar una mala olor i, en conseqüència, càries o problemes a la dent.

Fer servir un protector bucal o fèrula de descàrrega

Protegir les facetes dentals també inclou usar un protector bucal, ja sigui per dur a terme qualsevol mena d’activitat física com també per dormir. Això pot evitar que les facetes i les dents naturals pateixin accidents o lesions que es produeixin durant certs moviments mentre es practiquen sobretot esports de contacte.

Els protectors bucals també són útils si carrisquegen les dents durant la nit, hàbit també conegut com a bruxisme. Aquest hàbit pot exercir molta força sobre les dents i les facetes, i pot arribar a provocar fractures i ruptures.

Canviar el raspall de dents cada 3 mesos

Les facetes dentals són propenses a les taques i a l’aparició de línies superficials si no es cuiden amb els productes adequats. Les facetes de porcellana tenen una superfície sensible i raspallar-les de forma brusca pot causar-hi esquerdes. Un raspall de dents de crins suaus és l’opció més bona i ajudarà a protegir la superfície de les facetes. A més, també protegeixen les genives que envolten les dents revestides.

No consumir productes dentals abrasius

Tenint en compte que la superfície de la faceta és força sensible, s’ha de vigilar a l’hora de garantir-ne la longevitat. És important evitar l’ús de productes dentals abrasius, com ara la pasta de dents amb massa bicarbonat, que pot causar taques i línies, i que les facetes es desgastin molt més ràpid.

El bicarbonat seca la porcellana i fa que les facetes es vegi opaques i descolorides. És important saber que les facetes dentals no es poden emblanquir, per la qual cosa és important no aplicar-hi productes d’emblanquiment, ja que el que provocaran és que es deteriorin.

Evitar el tabac

Fumar és un mal hàbit que pot fer opac el color i accelerar el procés d’oxidació de les facetes dentals. Fa que les facetes siguin més febles amb el temps i més propenses a les esquerdes i a la recessió de les genives.

Mantenir i conservar les facetes dentals no demana procediments costosos i invasius. Tot el que cal fer és estar atent a la salut bucal i als hàbits d’estil de vida. Dit això, hi ha alguns procediments simples disponibles per netejar les facetes a la clínica dental, els quals inclouen principalment la neteja dental professional

El manteniment de les facetes depèn en gran mesura de la mena de material del que estan fetes. Els materials totalment ceràmics, com ara el disilicat de liti, el zirconi o la porcellana simple, no demanen gaires procediments de manteniment posterior. Si per contra parlem de facetes de compòsit, és possible que sí que calgui més cures posteriors.

La salut i la vida útil de les facetes depenen de la salut bucodental i estil de vida en general. Si les dents es raspallen i s’usa fil dental de manera regular, hi ha menys possibilitats de futures complicacions amb les facetes. Sense cuidar-les adequadament, les facetes es podrien desgastar més ràpid. Informa’t sobre els nostres tractaments de facetes dentals i demana hora a la clínica Adeslas més pròxima.

Nueva llamada a la acción
Calcula el precio de tus implantes en un minuto

Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques