Tornar al Blog

Es poden blanquejar les gomes dels bràquets?

gomes brackets
15/08/2022 |

Les gomes són una part important del tractament d’ortodòncia, ja que proporcionen la força de connexió necessària per a moure les dents. En alguns casos, l’ortodontista aconsella usar elàstics (també se’ls coneix així) per a millorar l’eficàcia del tractament.

El seu funcionament és simple: les gomes són les que connecten l’arc als bràquets col·locats sobre les dents.

Tipus de gomes per a bràquets

Poden ser de diversos colors i, fins i tot, transparents, que són el tipus de goma que més trien els pacients adults, juntament amb els bràquets estètics de resina o ceràmica.

Malgrat que aquests elàstics siguin menys visibles i siguin triats per a millorar l’estètica, tenen un problema i és que es taquen amb major facilitat que les gomes fosques, per exemple. Per això acaba provocant que els bràquets siguin molt més visibles.

Evitar la tinció

La millor manera d’evitar aquests tenyiments comença per una dieta correcta. Les gomes transparents es tenyeixen per la ingesta de begudes i aliments foscos i de color intens:

  • El cafè.
  • Begudes fosques fetes amb cacau i derivats.
  • El vi negre.
  • El te.
  • Fins i tot la salsa de tomàquet i altres salses com el quètxup.

Els pigments foscos d’aquests aliments es poden filtrar en el material de les gomes i les poden tacar. Per això, la millora manera de prevenir aquestes taques és evitar aquest tipus d’aliments i begudes.

És important saber que el tabac també tenyeix aquestes gomes. Per tant, la millor opció seria evitar-lo durant el tractament d’ortodòncia.

Com continuar menjant aquests aliments i evitar tacar les gomes

És poc probable no tacar les gomes si es mengen els aliments esmentats abans. No obstant això, hi ha una sèrie de consells que es recomanen seguir per a netejar-les bé: és important raspallar-se les dents i els aparells d’ortodòncia immediatament després d’haver dinat o beure alguna cosa.

Si no es pot fer de manera immediata, és convenient esbandir-se la boca amb l’objectiu de minimitzar el màxim possible la quantitat de temps en què les gomes estan en contacte amb aquests aliments de color intens.

Un cop les gomes han canviat de color és impossible emblanquir-les i l’única solució és substituir-les per unes de noves.

Alternatives a aquest tractament

A més d’aquest tractament, si volem disposar d’una altra alternativa més estètica d’ortodòncia existeixen en el mercat altres opcions.

L’ortodòncia invisible permet confeccionar alineadors transparents que aconsegueixen el moviment de les dents i són pràcticament imperceptibles.

D’altra banda, l’ortodòncia lingual és una altra de les alternatives que poden tenir-se en compte. És similar a l’ortodòncia tradicional però els braquets es col·loquen en la cara interna de les dents, amb el que l’aparell queda completament invisible.

L’ideal és consultar amb el ortodoncista quin és el tractament que millor ens convé per a cada cas particular.

Descubre los tipos de ortodoncia
Descubre los tipos de ortodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques