Tornar al Blog

Adhesiu dental: per a què serveix i tipus

Adhesiu dental: per a què serveix i tipus
28/09/2022 |

Si t’acaben de col·locar una pròtesi dental removible, l’has fet servir durant anys o coneixes algú que té problemes amb aquesta mena d’aparells, és probable que tinguis algunes preguntes sobre la millor manera de fer que romanguin a lloc sense moure’s, de manera segura i còmoda.

Encara que les pròtesis dentals removibles o dentadures postisses ajusten bé, sempre és convenient buscar una mica de seguretat addicional. Per això, l’adhesiu per a dentadures postisses et pot oferir una mica de tranquil·litat en aquest aspecte.

Els adhesius per intentar que les pròtesis dentals siguin més funcionals i més còmodes estan disponibles en el mercat en diferents formes i formats, i n’hi ha tants que saber quin cal fer servir o fins i tot saber si l’adhesiu és l’opció adequada pot ser difícil i de vegades aclaparador.

Què és l’adhesiu dental i quines funcions té

L’adhesiu per a dentadures postisses és un producte que s’aplica a la part interior de les pròtesis dentals i que entra en contacte amb la geniva. L’adhesiu crea una capa entre la dentadura postissa i la geniva que evita que es mogui o se surti de lloc. L’adhesiu és adequat tant per a usuaris de dentadures postisses completes com de dentadures parcials.

En termes generals, si les dentadures postisses estan ben ajustades, generalment no en cal fer servir per mantenir-les a lloc. De tota manera, si es nota mobilitat i se sent que cal una mica d’ajuda perquè la pròtesi dental tant total com parcial romangui a lloc, el primer que cal fer és parlar amb el dentista perquè valori l’estat de la pròtesi i, si cal, fer-hi ajustaments o fins i tot substituir-la per una de nova si ja està molt desgastada.

Amb el temps i a mesura que envellim, les estructures de suport de la boca poden decréixer i canviar de forma, cosa que fa que les dentadures postisses ja no queden bé. Les pròtesis dentals mal ajustades poden causar dolor, lesions o danys en altres dents, per la qual cosa s’han d’ajustar correctament al més aviat possible. Si la dentadura postissa ajusta bé, però està buscant una mica de seguretat addicional, l’adhesiu pot oferir una mica de tranquil·litat. L’adhesiu mai no es recomana com una solució permanent a problemes greus d’ajustament amb dents postisses de cap mena.

Tipus d’adhesius dentals

Els adhesius per a dentadures postisses estan disponibles en el mercat de maneres diferents:

  • Els que inclouen gel i pasta: els adhesius que venen en forma de gels o pastes s’apliquen directament a la dentadura que després es col·loca a la boca.
  • Els coixinets: s’han de retallar per adaptar-los a la mida de cada pròtesi i després s’apliquen directament a les dentadures postisses pel costat adhesiu del coixinet. Cal humitejar el coixinet abans de col·locar-lo a la boca.

Per a la major part dels adhesius, la saliva a la boca en canvia la consistència i fa que s’agafi de manera més forta i elàstica. Això fa que les pròtesis es mantinguin a lloc al llarg de la línia de les genives. Cada adhesiu per a dentadures postisses és lleugerament diferent, així que cal assegurar-se de seguir les instruccions d’aplicació que proporciona el fabricant amb molta cura. L’adhesiu no ha de regalimar per sota de les dentadures postisses i, si ho fa, és perquè se n’hi ha posat massa.

La importància de la higiene bucodental quan es fan servir adhesius

Aquests adhesius no són nocius per a les dentadures postisses o les dents adjacents que hi hagi a la boca, però es poden tornar antihigiènics si no es netegen després de cada àpat. Les dentadures postisses sempre s’han de treure després de cada menjada per eliminar qualsevol resta d’aliment i d’adhesiu. Si les pròtesis es retiren per dormir, és important que no es guardin mai amb restes d’adhesiu.

Cada aplicació d’adhesiu no ha de durar més d’un ús i no netejar les pròtesis a fons després d’aquest ús pot causar una acumulació de bacteris que pot provocar infeccions o altres problemes de salut a la boca.

Dentadures postisses: per què necessito adhesiu si mai m’ha calgut?

Hi ha molts pacients amb dentadures postisses des de fa anys que quan se’n fan de noves veuen que necessiten posar-hi adhesius, cosa que amb les pròtesis antigues no feia. Aquest és un problema molt comú amb pacients que han fet servir dentadures postisses durant molt de temps. En general, en aquests casos l’os de suport està molt reabsorbit i hi ha tan poc os que la subjecció de les pròtesis és complicada.

Amb el temps, s’aprèn a fer servir les pròtesis i, encara que les antigues puguin estar desgastades i presentar certa mobilitat, un se sent còmode amb el conjunt anterior, ja que s’hi està completament adaptat. Quan es fan pròtesis dentals noves sense os de suport, es fan per adaptar-se a la boca en l’estat actual. La mossegada també acostuma a canviar a causa del desgast de les dents velles.

Per això, quan es fa un nou conjunt de pròtesis, se sent tan diferent i amb cert moviment. L’ús d’adhesius pot ajudar a trobar l’estabilitat necessària fins que s’adaptin totalment.

Tot i que és possible fer servir dentadures postisses còmodes i funcionals que s’ajustin correctament sense adhesiu, en la major part dels casos l’adhesiu dental pot millorar la retenció i l’estabilitat de les pròtesis noves sempre que es faci servir d’acord amb les instruccions. No en cal gaire, amb tres o quatre tocs d’adhesiu de la mida d’un gra d’arròs normalment n’hi ha prou.

Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques