Tornar al Blog

Additaments protètics per a implants, què són?

Additaments protètics per a implants, què són?
26/01/2021 |

Quan falta una dent o més, una opció de tractament per rehabilitar aquestes absències poden ser els implants dentals. Un implant dental és una arrel artificial que es fusiona amb l’os per proporcionar una plataforma segura per subjectar una dent artificial (pròtesis). Els additaments protètics o pilars són les peces de connexió que uneixen la pròtesi als implants.

Tipus d’additaments protètics

Entre els additaments protètics podem trobar diferents pilars, com ara:

  • Pilars de cicatrització: són els que es col·loquen abans de fer la pròtesi i ajuden a fer que el teixit de les genives es curi al voltant de l’implant.
  • Pilars definitius: quan la geniva ha cicatritzat, es col·loquen els pilars definitius per poder unir la pròtesi amb l’implant. Els pilars de cicatrització es poden col·locar al mateix temps que l’implant o es poden col·locar durant una segona cirurgia després de col·locar l’implant (2a fase).

Cura dels additaments

En general, les genives triguen a cicatritzar al voltant de 2 a 4 setmanes. Durant aquest temps, és recomanable seguir els consells del cirurgià sobre quina mena d’aliments cal menjar. També es donen instruccions per netejar la zona del voltant dels pilars. Una neteja correcta prevé infeccions i afavoreix la cicatrització.

Additaments, materials més utilitzats

L’implant que substitueix l’arrel de la dent generalment està fet de titani, i les pròtesis o corones poden estar fetes de diversos materials, inclosos metall, zirconi, resina i porcellana. També poden estar fets d’una combinació de materials.

Els materials dels additaments protètics que es fan servir més són:

  • titani
  • acer inoxidable de grau quirúrgic
  • or fos
  • zirconi
  • polieteretercetona (PEEK)

El titani és l’únic element que ofereix una combinació única de resistència, pes lleuger i biocompatibilitat, a més de ser extremament durador i resistent.

El segellat de la geniva que envolta el pilar de l’implant dental és un factor essencial per prevenir la penetració de bacteris a l’os i al voltant del coll de l’implant.

Un dels factors clau a l’hora de seleccionar el material del pilar és la seva propietat higiènica. La higiene és fonamental per evitar que es formi una pel·lícula de placa bacteriana i, en conseqüència, que es desenvolupi la periimplantitis, malaltia que pot provocar que l’implant fracassi.

Pròtesis a mida

Quan les genives s’hagin curat i cicatritzat al voltant dels pilars, l’odontòleg restaurador començarà a fabricar la pròtesi definitiva. És possible que es necessitin diverses visites a la clínica per fer un model precís de la boca.

Igualment, la fabricació de la pròtesi pot trigar algunes setmanes, i cal anar a la clínica per fer diferents proves d’ajustament.

Per aconseguir un ajustament personalitzat, l’odontòleg haurà d’adaptar la pròtesi a mida dels maxil·lars, les dents restants i els implants. El primer que es fa és prendre impressions de la boca, incloent-hi dents i implants. També es fan registres de mossegada per veure com encaixen totes les dents. Aquests motlles es fan servir per crear un model el més exacte possible de la boca, a partir del qual es fabrica la nova pròtesi.

Quan la pròtesi està a punt, es fan diversos ajustaments per veure com s’ajusta a la boca. Després de fer els ajustaments necessaris, la pròtesi es fixa als implants fent servir els additaments protètics corresponents.

El professional de la clínica t’indicarà amb detall tots els processos que comporta la implantologia dental, a més de guiar-te per dur a terme una higiene correcta dels additaments, de manera que el tractament t’ofereixi uns resultats òptims i efectius.

 

Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques