Tornar al Blog

Abscés periapical: què és i tractaments

abscés periapical: què és i tractaments
03/11/2022 |

Un abscés dental és una acumulació de pus al voltant de la rel d’una dent causada, generalment, per una infecció de tipus bacterià que s’ha estès des de la dent fins als teixits circumdants.  

Aquesta mena de patologia necessita tractament urgent per part de l’odontòleg, ja que un abscés dental no desapareix tot sol.    

Tipus d’abscessos dentals

Hi ha diversos tipus d’abscessos dentals, els quals, en funció de les característiques, seran més o menys greus i els símptomes estaran localitzats en zones diferents:

 • Abscés gingival: l’abscés només es troba al teixit de la geniva i no afecta la dent ni el lligament periodontal.
 • Abscés periodontal: aquest abscés comença a les estructures de teixit ossi de suport de les dents.
 • Abscés periapical: aquest abscés comença a la polpa tova de la dent.   

Causes i símptomes dels abscessos periapicals 

Els abscessos periapicals tenen com a causa principal la càries dental. En primer lloc, la càries comença afectant la capa més exterior de la dent, l’esmalt, mentre avança i va afectant la resta de capes de la dent.

Després de l’esmalt, la capa que es veu afectada és la dentina. Si la càries continua, es veurà afectada la polpa interna de la dent i s’arribarà a infectar si no es tracta.          

Aquest procés es coneix com a pulpitis. A mesura que la pulpitis empitjora, els bacteris poden arribar a l’os que envolta la dent i provocar l’aparició de l’abscés periapical.

El símptoma principal d’un abscés dental és el dolor. Pot ser un dolor punxant i, sovint, intens. El dolor pot començar de manera sobtada i tornar-se més intens durant les hores o dies següents. En alguns casos, el dolor pot irradiar cap a l’orella i el coll.

Altres signes d’un abscés dental poden ser:   

 • Dolor intens en una dent o dolor a la geniva adjacent    
 • Envermelliment dins de la boca   
 • Sensibilitat a aliments i begudes fredes o calentes a l’àrea afectada
 • Mal gust de boca
 • Dificultat per obrir la boca i mastegar aliments  
 • Inflamació del costat afectat de la cara 
 • Sensació de malestar general
 • Febre

Com es desenvolupa un abscés dental?

El cos ataca qualsevol mena d’infecció amb la formació d’una gran quantitat de glòbuls blancs. El pus és l’acumulació d’aquests glòbuls blancs, teixit mort i bacteris. En certes ocasions, el pus d’una infecció dental es propaga des de la punta de la rel a través de l’os fins a les genives, de manera que les genives s’inflen a prop de la rel de la dent. La inflamació provocada per l’emmagatzematge de pus acostuma a ser la causa d’un dolor intens i constant que empitjora en mastegar. 

En funció de la ubicació de la dent, la infecció es pot estendre als teixits tous i provoca el que s’anomena cel·lulitis, que causa inflamació a l’os maxil·lar o a la mandíbula, al sòl de la boca o a l’àrea de les galtes. Eventualment, el teixit es pot trencar i permetre que el pus surti cap a l’exterior.

El tractament d’un abscés s’ha de fer immediatament per minimitzar les possibilitats de propagar la infecció drenant el pus, cosa que pot requerir l’extracció de la dent o un tractament de conductes o endodòncia. Els antibiòtics ajuden a inactivar la infecció, però el més important és eliminar la causa d’aquesta infecció que, en el cas dels abscessos periapicals, acostuma a ser la polpa malalta de la dent.   

Tractaments per a l’abscés periapical

Qualsevol persona amb símptomes relacionats amb un abscés dental ha de consultar un odontòleg immediatament. Si no es pot anar a un dentista, és recomanable visitar un metge de família. 

El metge no pot tractar l’abscés, però pot receptar antibiòtics i analgèsics i aconsellar sobre la cura personal i el control del dolor fins que l’odontòleg pugui fer el tractament necessari. En cas que tinguis dubtes, et recomanem que parlis amb un especialista perquè atengui la teva consulta.

Els abscessos dentals poden requerir, en primer lloc, que es drenin. Per fer-ho, després d’aplicar-hi un anestèsic local, es fa la incisió a l’abscés per permetre que surti el pus acumulat.

Abscés dental i endodòncia

El tractament específic d’un abscés periapical pot implicar l’endodòncia o el tractament de conductes per eliminar la polpa afectada de la dent, que és la que ha provocat l’aparició de l’abscés. De vegades, si la dent està molt destruïda, el tractament de conductes no es podrà fer i s’haurà d’extraure la peça dentària i la possible col·locació d’un implant.

Gestionar el dolor mitjançant paracetamol, ibuprofèn o aspirina en aquests casos pot ajudar a reduir-lo mentre s’espera a rebre el tractament adequat.

Sempre és important seguir curosament el prospecte del medicament. Els analgèsics només s’han de prendre per reduir el dolor i no substitueixen la visita al dentista.

Per evitar que la infecció es propagui, el metge de capçalera o l’odontòleg prescriuran antibiòtics, que es poden prendre juntament amb analgèsics. 

Els abscessos poden provocar una sèrie de complicacions, que només es produeixen si l’abscés no es tracta. No obstant això, fins i tot es poden aparèixer després d’un tractament aparentment efectiu, tot i que és estrany que passi. Aquestes possibles complicacions inclouen el desenvolupament de quists dentals, osteomielitis o sinusitis maxil·lar.

Resuelve tus dudas sobre endodoncia
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques