Tornar al Blog

Què és l’anquilosi dental i en què consisteix el tractament

tractant la anquilosi dental
18/06/2019 |

L’anquilosi dental és un trastorn poc comú que es caracteritza per la fusió de la dent amb l’os, cosa que n’evita l’erupció i el moviment ortodòntic. En aquesta mena de patologies, el lligament periodontal es destrueix i es forma una unió òssia que fa que l’arrel de la dent es fusioni amb l’os.
L’anquilosi pot afectar tant les dents primàries com les permanents i pot tenir lloc en qualsevol moment de l’erupció dental.

Què causa l’anquilosi dental

L’etiologia continua sent incerta, però s’ha suggerit una predisposició genètica a l’anquilosi. El trauma, la inflamació o la infecció poden tenir-hi també un paper causal.
En un nen en creixement, una dent anquilosada sembla “submergir-se”, mentre que les dents adjacents que no estan afectades i l’os alveolar continuen el patró normal de creixement oclusal.

Tractaments per a l’anquilosi dental

El tractament recomanat per a dents de llet anquilosades és extreure-les per assegurar el desenvolupament i l’erupció de les dents permanents, i fins i tot fer-hi una operació per exposar, protegir o tornar a posicionar correctament la dent emergent.
Les opcions de tractament per a dents anquilosades permanents depenen del desenvolupament, la gravetat de la maloclusió i la mida de l’arrel residual. El pronòstic, si porta associada una reabsorció de l’arrel significativa, és irremeiable i s’ha de reemplaçar amb una pròtesi.
En altres ocasions, si hi ha discrepància vertical i, per tant, manca d’oclusió, es pot restaurar la peça amb materials de farciment o una pròtesi fixa.
Una altra opció és la luxació quirúrgica de la dent anquilosada: es pot trencar el pont ossi de l’anquilosi i fer que aparegui un teixit nou d’inflamació fibrosa que permeti que la dent es recol·loqui per mitjà d’ortodòncia.

 

Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques