Tornar al Blog

Què és l’amalgama dental i quina composició té

dentistes i amalgama dental
11/06/2019 | | admin_adeslas

Es defineix com a amalgama dental el material d’obturació que s’utilitza per a emplenar les cavitats causades per la càries dental. S’ha fet servir durant més de 150 anys en centenars de milions de pacients a tot el món. És una barreja de metalls, composta majoritàriament per mercuri i un aliatge de plata, estany i coure.

Beneficis de l’amalgama dental

Els beneficis principals d’aquesta mena de material és que els empastaments fets amb amalgama de plata són forts i duradors, per la qual cosa tenen menys probabilitats de trencar-se. A més, l’amalgama és el material de farciment més barat.

Són segures les amalgames dentals?

El principal risc que tenen és que contenen mercuri, que s’allibera en nivells molt baixos en forma de vapor i pot ser inhalat i absorbit pels pulmons.
Diferents estudis han considerat que els empastaments d’amalgama de plata són segurs tant per a adults com per a nens més grans de 6 anys. L’evidència científica no estableix una associació entre l’ús de l’amalgama dental i els efectes adversos per a la salut de la població general.
Tot i això, molts pacients, preocupats per portar empastaments d’amalgama de plata a la boca, pregunten si convé reemplaçar-los per una altra mena de material. La resposta és que si els empastaments estan en unes bones condicions i no hi ha deteriorament o càries a sota, no és recomanable retirar-los o reomplir-los. Extreure empastaments d’amalgama sans produeix una pèrdua innecessària de l’estructura dental sana i s’allibera més vapor de mercuri durant el procés.

Alternatives a l’amalgama dental

Com a alternativa a l’amalgama de plata es poden fer servir altres materials per reomplir les cavitats causades per la càries dental, com els farciments de resina composta o els de ionòmer de vidre. Com l’amalgama dental, aquests materials de farciment directe es fan servir per restaurar la superfície dental que la càries ha fet malbé.

 

Pedir mi cita gratis
Pedir mi cita gratis
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques